– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 27. juni, 2024
Skrevet av: Signy Fardal
Nyheter
Kræsjkkurs om atomkraft. Rammeverk for CCS i Norge. Grønn gruvedrift. Virkemidler som virker for grønn industri. Rapport om bærekraftige batterier. Innovative løsninger for å bekjempe plastforurensning. Lavtrofisk havbruk. Bærekraftig fôr. Og undervannsdroneshow fra Bellona-båten Kallinika. Alt dette og mye mer når Bellona inntar Pollen under Arendalsuka 2024.
Arendalsuka går av stabelen fra 12.august til 16.august, og tradisjonen tro stiller Bellona med et proppfullt program med 22 arrangementer i egen regi. I tillegg deltar representanter fra Bellona på et tyvetalls arrangementer i andres regi.
Bellona åpner Arendalsuka med et kræsjkurs om atomkraft. Bakgrunnen er den stadig økende interessen for atomkraft i Norge. Flere og flere sier ar de er positive til denne energiformen, og flere kommuner vil heller ha atomkraft enn vindkraft.
–Vi har jobbet tett på atomindustrien siden stiftelsen ble etablert i 1986. På Arendalsuka kommer vi til å dele det vi mener er det aller viktigste å vite for å diskutere atomkraft i Norge, sier Bellonas atområdgiver Oskar Njaa.
CCS (karbonfangst og -lagring) står selvsagt også på agendaen. Bellona skal legge fram sin visjon for CCS i Norge i 2035. Visjonen inneholder konkrete verdikjeder og realistiske utslippskutt Norge kan oppnå.
–Ifølge Miljødirektoratet står CCS for om lag en tredjedel av utslippsreduksjonspotensialet fram mot 2035. I Arendal vil vi gjennomgå status for pågående CCS-prosjekter, og diskutere hvordan realisering innen 2035 kan muliggjøres, sier seniorrådgiver CCS i Bellona, Mats Rongved.
Lavtrofisk akvakultur; det vil si å dyrke tang, tare, blåskjell, tunikater og andre arter lengre ned i næringskjeden i havet, har potensial til å bli en stor industri i Norge. Sammen med Lerøy har Bellona drevet forsknings -og utviklingsselskapet Ocean Forest i 10 år. Her utvikles løsninger som kan bidra til å realisere en mulig milliard-industri i Norge.
Men hva skal til for å lykkes? Hvordan ser veien videre ut, og når blir det «big business»? Når ser vi de første offshore vindparkene i kombinasjon med storskala lavtrofisk produksjon? Svarene får du på Arendalsuka.
– Vi må rydde opp i verdikjeden for batterimaterialer. El-biler er utvilsomt en viktig klimaløsning, men det er fortsatt etiske og miljømessige utfordringer i verdikjeden. Vi samarbeider med Morrow for å drive fram en mer bærekraftig praksis. Våre anbefalinger er sammenfattet i en rapport, som blir overrakt til statssekretær Vegard Grøslie Wennesland fra nærings-og fiskeridepartementet, sier teamleder for materialer og industri i Bellona, Martin Sveinssønn Melvær.
I tillegg vil podkasten vår Klodebry kjøre livesending fra dekket på Kallinika. Følg med på bellona.no for oppdatert program.
Se hele programmet vårt her.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...