Nyheter

Oljebransjen snakker varmt om CO2-lagring, men prøver å unngå forpliktelser

Thinkstock
Getty Images

Publiseringsdato: 23. januar, 2025

Skrevet av: Signy Fardal

I offentligheten snakker norske olje- og gasselskaper om hvor store planer de har for å lagre masse CO2 og redde klima. Mens de egentlig prøver å få minst mulig forpliktelser til CO2-lagring. Vi utfordrer næringsminister Cecilie Myrseth til å pålegge norske oljeprodusenter å lagre minst 20 millioner tonn CO2 i året.

Denne kronikken av teamleder CCS i Bellona Eivind Berstad og Deputy Director & Head of policy i Bellona Europa Lina Strandvåg Nagell er først publisert hos EnergiWatch.

I EUs nye lov om nullutslipp i industrien (Net-Zero Industry Act, NZIA) pålegges olje- og gasselskaper i EU å bygge opp kapasitet til å lagre minst 50 millioner tonn CO2 årlig innen 2030. Hvor mye CO2 hver enkelt aktør må lagre avhenger av en fordelingsnøkkel basert på hvor mye olje og gass de har produsert.

Næringsminister Cecilie Myrseth vurderer nå om NZIA skal bli en del av norsk lov, og hvor mye CO2-lagring norske olje- og gass-selskaper skal forpliktes til.

Oljelobbyen i bransjeorganisasjonen Offshore Norge ønsker en bit av EU-kaka slik at de kan ta betalt for å lagre europeisk CO2 på norsk sokkel og oppnå EUs mål. Samtidig skriker Offshore Norge etter lavest mulig forpliktelser for CO2-lagring ved implementering av NZIA, rundt 5 millioner tonn – en dårlig skjult strategi for å skjerme norske olje- og gassprodusenter for å ta på seg det samme ansvaret som sine europeiske konkurrenter.

De bør ikke få i pose og sekk

Norge produserer mer olje- og gass enn hele resten av Europa, og det er derfor rettferdig at Norge tar en stor del av CO2-lagringen. Lave ambisjoner kan forsinke lagringskapasitet i Europa og føre til en markedskonsentrasjon i Norge – utenfor eventuelle europeiske regler for samhandling og markedsfunksjon for transport og lagring av CO2.

Dette kan skape usikkerhet rundt investeringer i karbonfangstprosjekter der industrier som trenger CO2-lager blir taperen og risikerer høye priser, mer usikkerhet og mindre muligheter for å overleve i en tid hvor de må redusere utslipp kjapt.

Bellona mener at Norge må ta NZIA inn i EØS-avtalen. Uten implementering av NZIA i norsk lov er det svært usikkert om europeiske olje og gass-produsenter kan utvikle lagringskapasitet på norsk sokkel. Bellona mener også at norske olje- og gassprodusenter må pålegges et ambisiøst mål for utvikling av CO2-lager slik at det blir tilstrekkelig CO2-lagring både i Norge og ellers i Europa.  

Dette betyr at NZIA-forpliktelsen i Norge må økes betydelig fra Offshore Norge sitt forslag om 5 millioner, til minimum 20 millioner tonn CO2 per år i tillegg til de 50 EU allerede har en målsetning om. Det vil være både realistisk og rettferdig. Det er tross alt allerede gitt lisenser for å lagre mellom 30 – 40 millioner tonn CO2 årlig i Norge innen 2030.