
Johan Castberg – en varslet katastrofe
Bellona har gjentatte ganger avslørt alvorlige forhold på Equinors oljeskip Johan Castberg, og er ikke overrasket over at prislappen nå har økt med 1...
Nyheter
Publiseringsdato: 29. oktober, 2001
Skrevet av: 2309
Nyheter
Brenselcellebiler er snart klare for markedet, det fikk Bellonas medarbeidere erfare i Berlin denne uken. Under el- hybrid- og brenselcellesymposiet EVS-18 som ble avholdt i Berlin kunne man prøvekjøre biler, varebiler og busser som bruker hydrogen som drivstoff. Store bilfabrikanter som DaimlerChrysler(Mercedes), Toyota og Honda lover produksjonsklare biler innen 2003/4, men det eksisterer ingen infrastruktur for hydrogenkjøretøy i dag i Norge. Uten infrastruktur vil ingen kjøpe de nye miljøvennlige bilene uten eksosutslipp(bortsett fra vanndamp).
Hjemmeelektrolyse
Selskapet Stuart Energy har en genial løsning på dette. En hjemmeektrolysør inklusive omformer og kompressor i en boks. Denne kobles til et vanlig jordet støpsel og en hageslange med springvann og du er igang med å produsere ditt eget drivstoff og uavhengig de store oljeselskapene.
Boksen vil koste omlag 20 000 kroner når den kommer i salg om to år. Med en slik i garasjen kan man med dagens bensinpriser og elpriser produsere hydrogen hjemme billigere enn bensin på bensinstasjonen. Vi forutsetter da at man bruker hydrogenet i en brenselcellebil.
Prisen du betaler for å kjøre bensinbilen 1,0 norsk mil er 6,1 kroner(Bensinpris 8,62 kr). For å kjøre en mil med hjemmeelekrolysert hydrogen koster det deg 4,5 kr (Elpris 0,57 kr/kWh) Da har vi også inkludert avskrivning på hydrogenboksen.
Sammeligningen er basert på faktiske kjøretester med Necar 4 og en tilsvarende Mercedes A klasse med bensin og i nøyaktig samme kjøresyklus og samme testrigg.
Elektrolysører er ikke noe nytt, det fantes elektrolysører lenge før det var bensinstasjoner. Nytt med denne boksen er at den er kompakt, enkel å bruke og rimelig. Boksen er beregnet for en eller to biler, men man kan selvsagt bygge en større stasjon for å forsyne flere biler. Som storkunde av strøm kan man kjøpe elektrisitet mye billigere enn privatkunder og hydrogenet blir billigere. Norsk Hydro Elektrolysers, en annen leverandør av elektrolysører som i likhet med Stuart Energy har levert elektrolysører til industrien i mer enn et halvt århundre har utviklet en kompakt fyllestasjon for flere biler eller busser.
Brenselcellebiler
Hvor mye vil så en hydrogenbil koste og når kan man kjøpe den i bilforetningen? Mercedes vil begynne et begrenset salg Mercedes A klasse med hydrogen og brenselceller i 2004, når den er i vanlig salg i Norske bilforretninger er usikkert. Prisen er det også vanskelig å si noe om. I dag er brenselcellebilene veldig dyre fordi de nærmest er håndlaget, når bilene kommer i serieproduksjon forventes prisen å synke til konkuransedyktig nivå. Det er vanlig at bilprodusentene tar noe av merutgiftene ved introdusering av ny teknologi ved å subsidiere de første bilene, for å få opp volumet slik at man kan dra nytte av masseproduksjonsfordelene. Under lanseringen av prototypen Necar 4 i 1999 sa Ferdinand Panik i DaimelerChrysler at prisen på Mercedes A klasse med brenselceller vil være lik Mercedes A klasse med dieselmotor. I Norge koster denne i dag 242 00 kroner.
Fornybart hydrogen
Av en eller annen grunn later mange til å tro at all strøm som går til gode formål i Norge kommer fra forurensende kullkraftverk i Danmark. Dette er ikke riktig: De siste tallene fra NVE viser at man i Norge brukte 123,9 TWh mens produksjonen var 142,9 TWh i år 2000. Norge hadde altså i fjor et overskudd av elektrisk kraft på 19 TWh. I 1999 hadde man et overskudd på 2 TWh.
Dersom alle bilene i Norge ble byttet ut med hydrogenbiler ville forbruket av elektrisk kraft i Norge steget med omlag 20-25 TWh. Det tilsvarer elproduksjonen fra to «forurensingsfrie» gasskraftverk av den typen som Norsk Hydro lanserte for noen år siden. Men potensialet til å spare strøm ved bedre utnyttelse av energien som brukes i Norge er kjempestort. I Bellonarapporten «Grønn kraft og Varme» NR 3/1999 viser vi hvordan man ved å utnytte energien smartere kan spare 20 TWh.
Bellona har gjentatte ganger avslørt alvorlige forhold på Equinors oljeskip Johan Castberg, og er ikke overrasket over at prislappen nå har økt med 1...
Biomasse. Bioteknologi. Fôr. Lakseoppdrett. Naturrestaurering. Nye proteinkilder. Genteknologi. Lavtrofisk havbruk. Bioenergi. Plast. Landbruk. Matsy...
– For å nå klimamålene er det helt nødvendig å akselerere utviklingen fra en fossilbasert økonomi til en biobasert økonomi i Norge. Dette vil bety st...
Gasskraftverk på norske oljeplattformer slipper ut 10 millioner tonn CO2 hvert år. Nå har miljøstiftelsen Bellona gått sammen med Ocean-Power for å k...