Nyheter

Putins rådgiver vil ha med Bellona til Kursk

Forsvarets etterretningsskip Marjatta fotografert like utenfor det avstengte området i Barentshavet natt til lørdag i forrige uke.
Foto: Thomas Nilsen

Publiseringsdato: 21. august, 2001

Skrevet av: Thomas Nilsen

Sergei Yastrzhembsky, president Putins mediarådgiver vil gjerne ha med Bellona ut til Kursk slik at mulige innvendinger fra Bellona mot heving av Kursk blir ryddet av veien.

Det var på en pressekonferanse i London at Sergei Yastrzhembsky sa at han ønsket den norske miljøorganisasjonen Bellona med som observatører under det pågående arbeidet med å heve atomubåten Kursk i Barentshavet.

— Min personlige mening er at personer fra den norske miljøorganisasjonen Bellona også burde bli invitert slik at deres mulige innvendinger som kanskje fortsatt eksisterer kan bli løst.

Yastrzhembsky kom med uttalelsen etter et spørsmål fra en Interfax journalist som lurte på hvorfor Russland var uvillig til å la representanter fra Statens Strålevern i Norge få være med for å overvåke arbeidet med å heve Kursk.

Statens Strålevern kan gjentatte ganger gjennom det norske utenriksdepartementet bedt om å få ha med representanter som kan måle eventuelle utslipp av radioaktivitet i Barentshavet. Et område på 40 x 40 nautiske mil rundt Kursk er avstengt område. For tiden ligger det norske militære etterretningsskipet F/S Marjatta like ved grensen til det avstengte området. Marjatta har ligget tett opptil det avstengte området helt siden bergingsoperasjonen startet i juli, med unntak av forrige mandag da skipet var inne i Kirkenes noen få timer.

0719908884ec5d4a4af4114613f08257.jpeg Photo: Foto: Thomas Nilsen

Dialog om risikoanalyse
Miljøstiftelsen Bellona har i løpet av sommeren hatt en dialog med den russiske ambassaden i Oslo angående risikoanalysene for Kursk-operasjonen som nå pågår i Barentshavet. Disse risikoanalysene er laget av Rubin-instituttet i St. Petersburg, som har det faglige ansvaret på russisk side for hevingen av Kursk.

Fortsatt arbeides det på havaristedet med å skjære hull i skroget hvor det skal festes vaiere. Så langt er 17 av de 26 hullene klare. Dykkerne som arbeider med Kursk har i helgen måtte innstille arbeidet på grunn av dårlig vær, men værforholdene ble mandag bedre og var i gang noen timer. Tirsdag morgen ble arbeidet igjen midlertidig stanset på grunn av dårlig vær. Det er meldt sterk nordlig vind med bølgehøyder på tre meter.

Den gigantiske kutte-sagen som skal benyttes for å skjære løs den fremre torpedo-seksjonen på Kursk ligger fortsatt ved kai i Kirkenes, men de tekniske problemene med sagen skal nå være løst og lekteren med kutte utstyret vil forlate Kirkenes til Barentshavet mot slutten av uka.