Bellonas innspill til regjeringens havbruksmelding
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Nyheter
Publiseringsdato: 12. april, 2002
Skrevet av: Siri Grøttheim
Nyheter
Flere hummere som ble gitt til Bellona i slutten av 2001 har blitt levert til Statens strålevern for radioaktivitetsanalyse. Nå har Bellona mottatt resultatene og vi kan dokumentere at hummeren er radioaktiv. Hummeren er fra området utenfor Kvitsøy i Rogaland og det er haledelen fra disse som er analysert for Tc-99. Tilsammen var det seks hummer, en hun og fem hanner. Den høyeste aktiviteten ble målt i hunhummeren og var på hele 33 Bq/kg (våtvekt). Den høyeste aktiviteten i hanhummeren var på 13 Bq/kg. Gjennomsnittet av alle seks prøvene ligger på 11 Bq/kg.
Tidligere resultater
Tidligere resultater har vist et gjennomsnitt på 12 Bq/kg i hummer fanget i samme område i 1998 [1]. Bellona har tidligere rapporter at opptil 42 Bq/kg Tc-99 har blitt målt i hummer fanget utenfor Sunnhordaland i 1997.
Storbritannia «sender» avfallet til Norge og Arktis
Det er Storbritannias miljøsynder vi nå betaler for. Radioaktivt avfall fra reprossessering av brukt kjernebrensel slippes rett ut i Irskesjøen ved Sellafield og føres med havstrømmer til våre kystområder og videre oppover mot Arktiske farvann. Sellafield er i dag den største punktkilden til radioaktiv forurensning i våre marine områder [2]. Omfattende studier har vist at radioaktiviteten fra Sellafield transporteres nordover med den norske kyststrømmen, og at nivåene av radioaktivitet er høyere her enn utover i Norskehavet.
Tc-99 i sjøvann øker
Overvåkningsresultater viser at konsentrasjonene av Tc-99 i sjøvann fortsetter å øke. Utenfor Hillesøy i Nord-Norge har konsentrasjonen i sjøvann økt hele 4 ganger fra 1997 til 1999 [1].
Hummer akkumulerer Tc-99
Mens de totale utslippene fra Sellafield har blitt betydelig redusert siden midten av syttitallet, har utslippene av Tc-99 fra anlegget økt kraftig siden midten av nittitallet. Det har vist seg at enkelte marine arter oppkonsentrerer Tc-99, dette gjelder blant annet for hummer.
Nivåene kan være høyere
Man skal også notere seg at ulike deler av hummeren tar opp Tc-99 i ulik grad, og at det er den delen som man spiser som normalt blir analysert. Andre deler av hummeren kan ta opp Tc-99 i langt større grad [3].
Tang akkumulerer Tc-99 i større grad
Tang akkumulerer Tc-99 i større grad enn hummer. Måling på Tc-99 i tang ved Hillesøy i Nord-Norge har vist at aktiviteten har økt betydelig de seneste årene. Maksimal konsentrasjon i 1999 var på hele 335 Bq/kg (tørrvekt). Nivåene lengre sør er enda høyere, ved Utsira i Rogaland ble det samme år funnet en gjennomsnittsverdi på 401 Bq/kg (tørrvekt) [1].
Bellona mener
Det finnes ingen grunner til at vi skal ta i mot det radioaktive avfallet fra Sellafield. Bellona har tidligere dokumentert at det er teknisk mulig å lagre det radioaktive Tc-99 avfallet på land på en forsvarlig måte.
[1] A.L.Rudjord et.al. 2001. Radioactivity in the marine environment 1999. Stralevernrapport 2001:9. Østerås: Statens strålevern, 2001.
[2] S. Grøttheim, 2000. Artificial radionuclides in the Northern European marine environment. Strålevernrapport 2000:1. Strålevernrapport 2000:1. Østerås: Statens strålevern, 1998.
[3] J. Brown et al., 1998. Technesium-99 contamination in the North Sea and in the Norwegian Coastal areas 1996 and 1997. Strålevernrapport 1998:3. Østerås: Statens strålevern, 1998.
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...
Transport på den nordlige sjørute er ikke bærekraftig, og Kirkenes må ikke bli et aktuelt knutepunkt for transport langs kysten av Sibir. Bellona men...
Norsk olje- og gassproduksjonen vil falle, men Regjeringen vil ikke planlegge for det. Forstå det den som kan. At norsk olje- og gassproduksjon ko...