Nyheter

Revekrangel på Sellafield

En revefamilie skaper sommerlig furore på Sellafield.
Foto: Government of Niue

Publiseringsdato: 23. juli, 2002

Skrevet av: Erik Martiniussen

En krangel har oppstått mellom arbeidere på Sellafield-anlegget og lokale bønder. Bøndene hevder arbeidere gjemmer unna en revefamilie inne på anleggsområdet.

På et nattlig tokt skal revefamilien ha forsynt seg med syv høns hos en av bøndene i distriktet. En annen bonde hevder han har mistet åtte ender.

Anonym bondekone
En bondekone i nærheten av anlegget, som ønsker å være anonym, har uttalt til den lokale avisa Whitehaven News:

– Vi har skutt en av revene, og en av de andre bøndene fikk kål på en annen. Men at de tillater dem å puste ut der inne på anlegget er ingen spøk for oss.

Sellafiled-arbeideren synes reveparet er både søte og interessante og har tillatt dem å bygge sitt hi inne på det fabrikkområdet. Der har revene nå skapt seg en stor familie.

2be15181628da27bd926ccf46bbfecbe.jpeg Photo: Foto: Richart Hauglin/ Natur og Samfunn

Duene på taket
Det er British Nuclear Fuels (BNFL) som driver det store Sellafield-anlegget. Det er ikke mange år siden selskapet måtte igangsette en større opprydningsaksjon etter at radioaktive duer hadde blitt oppdaget i den nærmeste landsbyen Seascale. Duene hadde slått seg til ro inne i noen av de kontaminerte bygningene på anlegget, og båret forurensingen med seg ut til omkringliggende boligområder.
To søstre fra Seascale, som til naboenes store irritasjon hadde matet flere hundrede duer hver dag, fikk en ekstra vask av hus og hage. Duene ble drept og behandlet som radioaktivt avfall.

Men en av søstrene, Jane Robinson, klarte å «redde» unna femti av de radioaktive duene. Dem gjemte hun i hagen bak huset, slik at de ikke skulle bli deponert som avfall.

Men dagens revekrangel er en ganske annen. BNFL sier de ikke kjenner til uenigheten mellom arbeiderne og bøndene, og garanterer at dyrene denne gangen ikke kan ha tatt seg inn på noen av de forurensede områdene av anlegget.