Nyheter

Priser ut atomstopp

Barsebäck ble satt i drift i 1977. Den svenske atomkraften skal avvikles innen 2010.
Foto: Sydkraft

Publiseringsdato: 10. januar, 2003

Skrevet av: Erik Martiniussen

Det er umulig for Sverige å stenge atomkraftverket Barsebäck 2. Det mener en rekke svenske organisasjoner. En beslutning vil bli tatt i løpet av året.

Det er ikke bare i Norge høye strømpriser skaper hodebry. I Sverige argumenterer nå en rekke organisasjoner for at det vil være umulig å stenge atomkraftverket Barsebäck 2. De bruker blant annet den kalde vinteren som argument.

Folkeavstemning
Det er over 20 år siden svenskene gikk inn for en gradvis avvikling av landets atomkraftverk. Ifølge vedtaket fra folkeavstemningen i 1980 skulle alle de svenske atomkraftverkene avvikles innen 2010. Men avviklingen har tatt lengre tid en beregnet. Den første avgjørelsen om stenging kom i 1987. To reaktorer skulle nedlegges tidlig på 90-tallet, men det ble utsatt i ytterligere noen år. Først i 1997 fikk regjeringen samlet nok støtte, og stengingen av Barsebäck 1 ble stengt etter en høyesterettsdom i 1999.

Helt siden Barsebäck kraftverket sto ferdig i 1977 har det vært en torn i øyet for danske myndigheter, der det ligger tett opp til den danske hovedstaden Kjøpenhavn. Den andre reaktoren, Barsebäck 2, skulle etter planen vært stengt i 2001. I høst fikk den svenske regjeringen to rapporter om mulig stenging av atomkraftverket. Nå strømmer reaksjonene inn.

Ifølge svensk LO er det nå umulig å stenge Barsebäck 2. De får støtte av arbeidsgiverne i «Svenskt Näringsliv». Ifølge organisasjonens energiekspert, Bo Diczfalusy, vil de høye energiprisene vedvare:

Den siste tidens strenge kulde, kombinert med rekordlavt vannivå i kraftmagasinene har slått direkte ut på elprisene og den såkalte kraftballansen, skriver han i en pressemelding.

Økt energiforbruk
Lederen av den svenske Vänsterpartiet, Gudrun Schyman krever likevel en stengning. I en uttalelse til «Dagens Nyheter» advarer hun mot panikk på grunn av det kalde været. Flere høringsorganer mener imidlertid en stengning av Barsebäck 2 vil forverre miljøsituasjonen. De argumenterer med at Sverige vil bli avhengig av å importere dansk eller polsk kullkraft, eller i verste tilfelle russisk atomkraft via Finland.

Dagens Nyheter skriver at det svenske energiforbruket har økt med åtte TWh de siste fire år.

Fra norsk side har det vært flere forsøk på å selge norsk gass til Sverige. Sverige har imidlertid ikke samme muligheter som Norge til å deponere CO2-gassen, og så langt har den norske salgsoffensiven vært mislykket.

Det er ventet en beslutning avgående Barsebäck 2 i løpet av våren.