Leverer ikke på klimaambisjonene
– Tre år med svake budsjetter på klima og nå et fjerde fra regjeringen Støre. Igjen mangler det tiltak og midler som omstiller Norge i tråd med 2030-...
Nyheter
Publiseringsdato: 3. juni, 2003
Skrevet av: Hanne Bakke
Nyheter
Bellona-konferansen 2003
For sjette året på rad arrangerer Bellona B7-konferanse i Oslo. B7 er Bellonas faglige samarbeidsprogram med næringslivet og reflekterer de syv innsatsområdene til miljøstiftelsen. Årets konferanse ble i formiddag åpnet av en engasjert Bellona-leder som fokuserte på konferansens grønne tråd om å ta tak i de globale miljøutfordringene på nasjonalt og lokalt nivå.
Hauges åpningstale ble etterfulgt av Børge Brende som var på hugget mot det britiske Sellafield håndteringen. Michael Meacher er en sympatisk kar, men han fører ikke en sympatisk politikk, og han skal ikke få dø i synden, sa Brende. Han forsikret om at trykket mot britene forblir minst like stort.
Ikke oppløftende miljøfakta
Frederic Hauge åpnet konferansen med å understreke at kampen mot miljøødeleggelsene er viktigere en noen gang. Årets Bellona konferanse har en grønn tråd, og skal ta de globale miljøutfordringene og sette de i nasjonale og lokale perspektiv. Hauge minnet på at vi har som et av verdens rikeste land et ansvar i den globale miljøutfordringen.
Hauge illustrerte utfordringene med noen harde miljøfakta:
Her hjemme har det heller ikke det siste året ført til de store gledene. Debatten om utbyggingen av Sauda er et tilbakeskritt at den i det hele tatt er mulig, det samme er det råkjøret som er satt igang om oljeboring i nord, sa Bellona-lederen. Villlaksbestanden er stadig mer truet på grunn av rømt oppdrettsfisk, og technesiumverdiene nærmer seg EUs tiltaksgrenser for atomulykker. 27 fjorder har kostholdsrestriksjoner og lista blir lengre, ikke kortere og de norske budsjettene for atomoppryding blir mindre.
Hauge sa at det er i så måte en dyster situasjon som tegner seg, ikke minst fordi hverken norske eller verdens politikere ikke synes å være villige til å ta konsekvensene av den etterhvert så vel dokumenterte situasjonen.
Mye inspirasjon å hente
Hauge sa at Bellona lar seg inspirere av mange og ser at engasjementet fortsatt er der og benyttet anledningen til å takke alle B7 samarbeidspartnerne. Arbeidet fremover vil i stor grad bli å kommersialisere mange av de teknologiene som er og vil bli tilgjengelige. Gode løsninger skal også kommersialiseres
Alle som arbeider i Bellona er inspirert og dypt ærbødig av den støtten de får fra privatpersoner, bedrifter og andre. Det forplikter, fordi alle de som har bidratt har på sin måte gjort noe, utifra de fortsetninger de har. De har på en måte lagt hode på blokka, og turt å la Bellona holde på med sitt prosjekt. Hauge lovet at Bellona i ærbødighet fortsette steinhardt arbeid for å gjøre verden litt bedre hver dag.
Hauge sa videre at Bellona skal sloss hver eneste dag sammen med sine støttespillere og samarbeidsapartnere for å hjelpe Miljøvernminister Børge i sitt nye verv som leder for FNs kommisjon for bærekraftig utvikling. Bellona vet nemlig at det nytter.
Kampanjebudsjett?
På slutten av sitt foredrag fikk Brende utløp for sine frustrasjoner over britiske myndigheters behandling av Sellafield-saken. Han berømmet Bellona sin innsats for å stoppe utslippene, og sluttet seg til undringen over britisk logikk. Den britiske Mijøvernministeren Michael Meacher innrømmer at den Tc-99 som slippes rett ut i Irskesjøen har større stråledoser enn det som eventuelt kan oppstå om 50 000 år man lagrer Tc-99 i sementblokker. Dette er ikke føre var prinsippet, dette er totalt mangel på logisk tenkning. Den erklært forbanna trønderen kunne heller ikke forstå at britene tror at forurenser betaler prinsippet er at de forurenser og kystbefolkningen i Norge betaler. Det jobbes nå med rettslige prosseser mot Storbritania der man dokumenterer økonomiske tap forårsaket av Sellafield.
Brende så ikke spesielt lyst på Sellafield-situasjonen, men lovet å holde et minst like stort trykk på saken som før. Også ved fire anledninger har statsminister Bondevik tatt denne saken opp med sin britiske kollega Tony Blair, uten at det førte til annet enn fine ord og lite handling. Brende sa han ikke hadde flere sterke ord å si britene, og den varslede noten er det sterkeste virkemiddelet man har neste skritt blir omtrent å kalle ambassadøren hjem. Det trenges derfor engasjement fra næringsliv og miljøorganisasjoner og han luftet tanken om et eget Sellafield-kampanje post på neste års statsbudsjett.
– Tre år med svake budsjetter på klima og nå et fjerde fra regjeringen Støre. Igjen mangler det tiltak og midler som omstiller Norge i tråd med 2030-...
– Hvis Bellona ikke fantes, måtte vi ha funnet det opp, sa generaldirektør for DG CLIMA i EU-kommisjonen, Kurt Vandenberghe, da han åpnet Bellonas Cl...
«Nå står de dårlige grønne nyhetene i kø» skriver Magnus Takvam på Altinget, men underspiller at grønn omstilling pågår for fullt utenfor Norge. Spør...
– Hvorfor ikke servere kyllingavskjær til laksen? Det gjøres for eksempel i Chile, som også er store på fiskeoppdrett. Vi trenger nye råvarer til nor...