Nyheter

Skal vurdere thorium-kraftverk

Atomkraft
(Illustrasjon: Hendrik Tammen/Wikimedia)

Publiseringsdato: 8. februar, 2007

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Olje- og energidepartementet setter ned et utvalg som skal utrede bruk av thorium til energiproduksjon i Norge. Bellona, som er kritisk til thorium-kraftverk, setter pris på at det skal gjøres en uavhengig vurdering.

I dag har Norges forskningsråd fått i oppgave av Olje- og energidepartementet (OED) å administrere arbeidet med å utrede thorium-spørsmålet i Norge.

Forskningsrådet og OED skal sammen sette ned et utvalg som skal bestå av representanter fra fagmiljøer i Norge og internasjonalt.

Mange problemer

– Det er veldig positivt at vi skal få en uhildet vurdering av fordeler og ulemper med thorium, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.

– Til nå har enkelte skrytt voldsomt av thorium-kraftverk. Bellona ser imidlertid mange problemer, som for eksempel risikoen for ulykker og problemene med radioaktivt avfall.

Store forekomster i Norge

Med sine rundt 170.000 tonn thorium Norge sitter på den tredje største forekomsten av grunnstoffet thorium i verden. Dette er grunnlaget for den norske interessen for å bruke thorium som brensel i kjernekraftverk.

Undersøkelsen som nå skal gjøres av thorium skal blant annet vurdere thorium opp mot annen kjernekraftproduksjon, se på teknologiske utfordringer og eventuell internasjonal interesse.

Bellona tror det vil være liten interesse internasjonalt for thorium fordi det vil være store mengder billig uran tilgjengelig på verdensbasis i flere tiår framover. Det vil dessuten ta lang tid før en reaktor for thorium kan produseres. Ifølge professor Egil Lillestøl vil den første prototypen for thorium være klar først om et par tiår, og thorium-kraftverk i stor skala vil dermed ikke være aktuelt på lang tid.

Etterlyser andre utvalg

Bøhmer mener Regjeringen burde satt ned lignende utvalg også for ny fornybar energi, som for eksempel bølgekraft. Når det først gjøres utredninger etterlyser han en skikkelig vurdering av fremtidig energiproduksjon.

Etter Bellonas mening må det satses på fornybar energi, CO2-håndtering og energieffektivisering i kampen mot klimaendringene.