
IMO: Viktige grep mot begroing og vaklende steg mot nullutslipp
Rene skipsskrog og utslippskutt fra skipsfarten stod på agendaen da medlemslandene i FNs sjøfartsorgan IMO møttes i London i forrige uke. Bellona gle...
Nyheter
Publiseringsdato: 8. februar, 2007
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
I dag har Norges forskningsråd fått i oppgave av Olje- og energidepartementet (OED) å administrere arbeidet med å utrede thorium-spørsmålet i Norge.
Forskningsrådet og OED skal sammen sette ned et utvalg som skal bestå av representanter fra fagmiljøer i Norge og internasjonalt.
Mange problemer
– Det er veldig positivt at vi skal få en uhildet vurdering av fordeler og ulemper med thorium, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.
– Til nå har enkelte skrytt voldsomt av thorium-kraftverk. Bellona ser imidlertid mange problemer, som for eksempel risikoen for ulykker og problemene med radioaktivt avfall.
Store forekomster i Norge
Med sine rundt 170.000 tonn thorium Norge sitter på den tredje største forekomsten av grunnstoffet thorium i verden. Dette er grunnlaget for den norske interessen for å bruke thorium som brensel i kjernekraftverk.
Undersøkelsen som nå skal gjøres av thorium skal blant annet vurdere thorium opp mot annen kjernekraftproduksjon, se på teknologiske utfordringer og eventuell internasjonal interesse.
Bellona tror det vil være liten interesse internasjonalt for thorium fordi det vil være store mengder billig uran tilgjengelig på verdensbasis i flere tiår framover. Det vil dessuten ta lang tid før en reaktor for thorium kan produseres. Ifølge professor Egil Lillestøl vil den første prototypen for thorium være klar først om et par tiår, og thorium-kraftverk i stor skala vil dermed ikke være aktuelt på lang tid.
Etterlyser andre utvalg
Bøhmer mener Regjeringen burde satt ned lignende utvalg også for ny fornybar energi, som for eksempel bølgekraft. Når det først gjøres utredninger etterlyser han en skikkelig vurdering av fremtidig energiproduksjon.
Etter Bellonas mening må det satses på fornybar energi, CO2-håndtering og energieffektivisering i kampen mot klimaendringene.
Rene skipsskrog og utslippskutt fra skipsfarten stod på agendaen da medlemslandene i FNs sjøfartsorgan IMO møttes i London i forrige uke. Bellona gle...
– Det vi ser her i dag er ikke en havbruksmelding, det er en laksemelding, sa Bellonas seniorrådgiver Silje Båtsvik Risholm om den nye havbruksmeldin...
– Neste elbilgode vi skal promotere er at vi skal ha kun en fil for fossilbiler og resten av veien er til elbil og kollektiv trafikk, sa en lattermil...
– Klimameldingen var regjeringens siste sjanse til å få gjennom ny og ambisiøs politikk. Den er nå forspilt, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona...