Nyheter

Forventet oppstart på Sellafield i 2008

Publiseringsdato: 29. oktober, 2007

Skrevet av: Ola Innset

Thorp-anlegget på Sellafield ble stengt på grunn av et utslipp for nesten tre år siden, nå er planen å gjenåpne det tidlig neste år. – Norske myndigheter bør legge press på britiske myndigheter og sørge for at dette ikke blir noe av, sier atomfysiker Nils Bøhmer.

– Sikkerheten er ikke god nok ved dette anlegget, det har vi fått bevist gang på gang, sier Bellonas Nils Bøhmer.

Gjenåpnes

Det var i april 2005 at et rør inne i Thorp-fabrikken, et anlegg for reprosessering av brukt atomavfall, røk, og 83 kubikkmeter radioaktivt avfall lekket ut inne i anlegget. Det tok flere måneder før lekkasjen ble oppdaget.

Thorp (Thermal Oxide Reprossecing Plant) har siden vært stengt, men for noen måneder siden fikk de tillatelse til å reprosessere det avfallet som allerede var inne i anlegget da driften måtte stanses.

Nå ønsker eierne å gjenåpne anlegget for full drift tidlig i 2008.

– Miljøvernminister Solheim bør bruke denne anledningen til å legge press på sin britiske kollega for å få stengt anlegget for godt, sier Bøhmer, han er bekymret for hva som kan skje dersom det kommer flere utslipp fra Sellafield.

– Hvis Thorp blir gjenåpnet nå kommer det til å være i drift en god del år. Vi husker alle hvordan technesium-utslippene for noen år siden påvirket våre havområder. Den eneste måten å unngå at noe slikt skjer igjen er å stenge hele Sellafield med en gang, sier han.

Skal stenges

Eierne av Selaffield har gått i gang med å dekommisjonere, det vil si legge ned hele anlegget med alle sine reaktorer og reprosesseringsanlegg. Prosessen vil ta cirka 100 år og koster det samme som et norsk statsbudsjett.

– De vanskelighetene man har hatt på Sellafield bør være grunn nok for norske Thorium-tilhengere til å slutte å drømme om atomkraft som en lettvint løsning på klimaproblemet, sier Nils Bøhmer.

Men mens dekommisjoneringen av reaktorene er godt i gang vil altså Sellafield holde blant annet Thorp-anlegget i gang. Dette fordi Sellafield har kontrakter med blant annet italienske, tyske og japanske atomreaktorer om reprosessering av avfall.