Nyheter

Svensk atombrensel underveis

Publiseringsdato: 5. oktober, 2007

Skrevet av: Ola Innset

Et skip lastet med brukt atombrensel er nå på vei fra Sverige til Sellafield i England. – Med alle uhellene man har hatt på Sellafield burde svenskene unngå å sende avfall dit, mener Bellonas Nils Bøhmer.

– Dette avfallet er skal reprosesseres i det aller eldste anlegget på Sellafield, B205. Med diverse uhell på Sellafield friskt i minne er det uansvarlig av Sverige å eksportere sitt atomavfall dit, sier Bellonas atomfysiker Nils Bøhmer.

– Avfallet burde heller blitt sendt til Le Hauge i Frankrike, eller lagret på en forsvarlig måte i Sverige, sier han til Bellona Web.

4,8 tonn uran

Det brukte brenselet stammer fra Sveriges aller første reaktorR1. R1 var en forskningsreaktor som var i drift mellom 1954 og 1970 og benyttet tungtvann som moderator. Det brukte brenselet består av 208 staver innkapslet i aluminium. Det inneholder ca 4,8 tonn uran og 1,1 kg plutonium. R1-brenselet har en helt annen form og kjemisk sammensetning enn vanlig reaktorbrensel og passer ikke inn i det svenske lagringssystemet. Det er derfor det nå blir sendt til Sellafield for reprosessering.

 

Reprosessering

Reprosessering er en form for resirkulering av brukt atombrensel. Bellona har lenge kjempet mot gjenåpningen av reprosesseringsanlegget THORP i Sellafield.

– Vi er i utgangspunktet motstandere av hele reprosesseringssyklusen, sier Nils Bøhmer.

– Det er bedre at avfallet blir lagret enn at det skal sendes verden rundt for reprosessering. Avfallsmengden øker også under reprosesseringen, og vi får mer flytende avfall. Det er også umulig å unngå utslipp av radioaktivitet under selve reprosesseringen, sier han.