Stor interesse for skrogvask
For to år siden tok Bellona initiativ til etableringen av Clean Hull Initiative for å utvikle en ISO-standard om vask av skipsskrog. Nå nærmer den se...
Nyheter
Publiseringsdato: 5. september, 2008
Skrevet av: Håvard Lundberg
Nyheter
– Det finns ikke noen som helst sikkerhet i anlegget. Dette er det mest problematiske atomanlegget i Europa, konstaterte den tyske miljøvernministeren Sigmar Gabriel i går.
Tirsdag denne uken offentliggjorde det tyske miljøverndepartementet en svært graverende rapport om tilstanden ved saltgruven Asse II utenfor byen Remlingen.
I juni i år ble det kjent at gruven, som rommer 126.000 tønner med atomavfall, har lekket radioaktiv saltlake siden 1988, men først nå er omfanget av problemet gjort offentlig kjent.
Bellona: Selv Tyskland sliter
Flere tønner i gruven har veltet, de er gjennomrustet, mange var allerede skadet da de ble deponert, vann renner inn i gruven og grunnvannet kan være radioaktivt forurenset. Hele gruven kan kollapse innen 2014.
Photo: ec.europa.eu
20 år med lekkasjerDen tyske miljøvernministeren Sigmar Gabriel har til den tyske avisen Bild sagt at ”anlegget har like mange hull som en sveitsisk ost”.
Siden 1988 har radioaktiv saltlake lekket fra gruven, ifølge nyhetsbyrået IPS. Dette har operatøren Helmholz-Zentrum kjent til, men latt være å informere myndigheter og publikum om.
I juni i år hadde til sammen 80 000 liter med radioaktiv saltlake samlet seg i gruven. Saltlaken, med radioaktivitet åtte ganger over det som er tillatt, skal ha blitt pumpet ned til dypere nivå i gruven. Likevel lekker det omtrent 30 liter med radioaktiv saltlake fra gruven hver dag.
Heinz-Joerg Haury, en talsperson for Helmholz, skal ha sagt til den tyske riksavisen Sueddeutsche Zeitung at forskerne «ikke anså lekkasjene som noe det var verdt å fortelle pressen om. Vi hadde ikke følelsen av at publikum var interessert i å vite at radioaktiv saltlake lekker fra Asse II”.
Sterke reaksjoner
De nye avsløringene om Tysklands gamle atomavfall har satt sinnet i kok hos mange tyskere. Lederen av De Grønne i det tyske parlamentet, Renate Kunst, har anmeldt Helmholtz og det statlige gruveselskapet i Nedre Saxony som har hatt ansvaret for gruven.
Flere tyske aviser har også reagert sterkt. Den riksdekkende avisen Süddeutsche Zeitung skriver ifølge Spiegel Online: “Asse-II, which was supposed to be secure until the end of time, is no longer secure. And if it’s not possible to secure relatively harmless, weakly radioactive waste, how can we trust in the secure disposal of fuel rods?”
Miljøskandalen har fått bred internasjonal dekning, i Norge er den foreløpig kun omtalt i Teknisk Ukeblad.
For to år siden tok Bellona initiativ til etableringen av Clean Hull Initiative for å utvikle en ISO-standard om vask av skipsskrog. Nå nærmer den se...
– Tre år med svake budsjetter på klima og nå et fjerde fra regjeringen Støre. Igjen mangler det tiltak og midler som omstiller Norge i tråd med 2030-...
– Hvis Bellona ikke fantes, måtte vi ha funnet dere opp, sa generaldirektør for DG CLIMA i EU-kommisjonen, Kurt Vandenberghe, da han åpnet Bellonas C...
«Nå står de dårlige grønne nyhetene i kø» skriver Magnus Takvam på Altinget, men underspiller at grønn omstilling pågår for fullt utenfor Norge. Spør...