Nyheter

Ny radioaktiv lekkasje på Sellafield

Publiseringsdato: 28. januar, 2009

Skrevet av: Håvard Lundberg

Fredag 23. januar ble det oppdaget en radioaktiv lekkasje fra et rør i tilknytning til et gammelt atomanlegg på Sellafield. - Veldig bekymringsfullt, sier Nils Bøhmer, atomfysiker i Bellona.

Lekkasjen skal ha ført til radioaktiv forurensing på utsiden av anlegget. Dette har Bellona fått opplyst fra eierne av det britiske atomanlegget.

Etter at lekkasjen ble oppdaget ble området rundt midlertidig tømt for personell. Lekkasjen ble oppdaget i forbindelse med anleggarbeid på Sellafield-tomten.

– Dette er bekymringsfullt og viser at deler av Sellafield ikke holder god nok standard, sier Nils Bøhmer, atomfysiker i Bellona.

Mer atomkraft på Sellafield

Hendelsen kommer samtidig med nyheten om at britiske myndigheter nå vurderer å bygge nye atomkraftverk på Sellafield-tomten. Bellona er svært kritisk til disse planene, nettopp fordi erfaring fram til nå har vist at britene ikke har klart å håndtere atomavfall på en trygg måte. Hendelsen på fredag underbygger dette.

– Man burde håndtere de utfordringene man allerede har på Sellafield, før man begynner å bygge nye reaktorer som vil produsere mer atomavfall, sier Bøhmer.

Lekkasjen kom fra et rør som var koblet til en ventilasjonskanal som transporterer avfallsprodukter fra det gamle Magnox-gjenvinningsanlegget. Ifølge eierne av Sellafield kom ingen personer på stedet i kontakt med den radioaktive lekkasjen.

Fikk ikke beskjed

Etter at Bellona i går (28.01) kunne melde om lekkasjen etter å ha snakket med eieren av Sellafield, har det komme frem at norsk myndigheter ikke fikk beskjed om lekkasjen samme dag som det skjedde.

Ifølge NRK fikk norske myndigheter først beskjed når nyheten om lekkasje ble gjort kjent i media i går.

Sellafield er et britisk atomanlegg.