Bellonas innspill til regjeringens havbruksmelding
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Nyheter
Publiseringsdato: 7. april, 2011
Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit
Nyheter
Det omstridte reprosesseringsanlegget Sellafield skal stresstestes, lover britiske myndigheter.
De nye signalene kom fram under møtet som miljøvernminister Erik Solheim hadde i dag hadde hos Energi- og miljødepartementet i Storbritannia.
– Positive signaler
– Selv om det ikke er helt klart hva dette vil innebære, ønsker vi en ytterligere gjennomgang av sikkerheten på Sellafield velkommen, sier Bellonas Nils Bøhmer.
Atomfysikeren er med som ekspert under Solheims besøk, som i kveld fortsetter med en omvisning på selve Sellafield-anlegget nordvest i landet.
Diskuterte midlertidig stans
Under møtet understreket Solheim det som har blitt Norges hovedønske i saken: At reprosesseringen av brukt brensel stanses inntil man har sørget for forsvarlig håndtering av det høyradioaktive, flytende avfallet som lagres ved anlegget.
Ifølge rapportene fra samtalene ble ikke kravet avvist, og ligger derfor på bordet i de videre diskusjonene mellom norske og britiske myndigheter.
Storbritannias energiminister Chris Huhne var bortreist og kunne ikke møte den norske delegasjonen.
I hans sted stilte Lord Jonathan Marland, innehaver av den noe kronglete og for oss nordmenn ukjente tittelen «Parliamentary Under-Secretary of State» – nummer fire i den politiske ledelsen i energi- og klimadepartementet.
– Positiv tendens
Bellona har tidligere vært kritisk til Solheims innsats for å stanse atomtrusselen fra Sellafield, men ser tegn til bedring.
– Vi forventer at miljøvernministeren fortsetter å presse britene og gir saken høy prioritet. Dette besøket er bare et første steg, sier Bøhmer.
Holdt journalister utenfor
Når Solheims korte England-tur i kveld avsluttes med inspeksjon inne på Sellafield-anlegget, skjer det nesten uten pressedekning.
Flere norske journalister ønsket å bli med på omvisningen, men bare én av dem slapp inn.
Det kom i tillegg til at pressen heller ikke fikk stille spørsmål til Lord Marland etter møtet med Solheim.
– Britiske myndigheter og de som driver Sellafield ser ut til å ha noe å lære om å bygge tillit, sier en oppgitt Bøhmer.
– Manglende åpenhet er bare egnet til å skape spekulasjoner om hvorvidt britene har noe de prøver å skjule.
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...
Transport på den nordlige sjørute er ikke bærekraftig, og Kirkenes må ikke bli et aktuelt knutepunkt for transport langs kysten av Sibir. Bellona men...
Norsk olje- og gassproduksjonen vil falle, men Regjeringen vil ikke planlegge for det. Forstå det den som kan. At norsk olje- og gassproduksjon ko...