Nyheter

Russland og USA slåss om Ukrainas atomkraftmarked

The South Ukraine Nuclear Power Plant
The South Ukraine Nuclear Power Plant
energoatom.kiev.ua

Publiseringsdato: 7. januar, 2015

Skrevet av: Maya Boutroue Vedeld

Ukraina søker kraftforsyninger fra USA til sine Sovjet-bygde atomkraftverk, til høylytte protester fra Russland. Bellona mener det egentlige spørsmålet er om det er sikkerhetsmessig forsvarlig å legge om kraftforsyningen. – Norge kan bidra som nøytral part og sørge for at sikkerhet får vel så mye fokus som det politiske spillet i denne saken, sier Bellonas Nils Bøhmer.

– Russisk motstand mot USA som ny leverandør for Ukrainas atomkraftmarked er bare som forventet, gitt Russlands pågående korstog mot vestlig innblanding, men denne staheten kan ikke gå foran sentrale sikkerhetsaspekter, sier Aleksandr Nikitin, styreleder for Bellonas kontor i St. Petersburg, ERC (Environmental Rights Center).

Bellona jobber nå for å få fokus på dette, gjennom samtaler med russiske, ukrainske og uavhengige atomeksperter i EU-parlamentet.

Vestens sanksjoner og protester etter Putins okkupasjon av Krim-halvøya i mars i fjor, sådde tvil om russisk kraftforsyning til Ukrainas 15 reaktorer – alle bygget mens landet fortsatt var en del av Sovjetunionen. Dersom denne kraftlinjen plutselig skulle bli kuttet ville det ikke bare kutte 44 % av Ukrainas energiforsyning, men også få alvorlige konsekvenser for sikkerheten. Når alt kommer til alt er det ikke bare å skru av en atomreaktor, som man skrur av en bilmotor, det trengs drivstoff til selve avstengningen.

– Bellona mener Norge kan bidra som nøytral part i denne saken og sørge for at den reelle risikoen knyttet til brenselsleverandør til ukrainske reaktorer blir belyst, og at lagring av brukt atombrensel i Ukraina blir gjort på en forsvarlig måte, konstaterer Nils Bøhmer, atomfysiker og daglig leder i Bellona.

Les mer på våre internasjonale sider.