Nyheter

Politianmelder Institutt for energiteknikk for brudd på atomenergiloven

Oskar Njaa
Oskar Njaa
Sissel Forsberg, Bellona

Publiseringsdato: 6. februar, 2025

Skrevet av: Signy Fardal

Vi frykter at instituttet i Halden ikke har fulgt loven – og det går på atomsikkerheten løs. Da er det vårt ansvar å si ifra. Vi håper at en grundig politietterforskning vil avdekke hvorvidt Institutt for Energiteknikk (IFE) har fulgt kravene til oversikt, sikkerhet og meldeplikt for atomanlegg over tid, sier atomsikkerhetsrådgiver Oskar Njaa i Bellona.

Bakgrunnen for politianmeldelsen er bekymring for at IFE mangler tilstrekkelig god oversikt, kontrollrutiner og evne til å opprettholde en beredskap som gjør at man unngår potensielt farlige situasjoner.

21. januar meddelte IFE i en pressemelding at de hadde oppdaget materialslitasje på bolter i et bassenglager for atombrensel i Halden og om økt risiko ved anlegget. IFE har påvist rustne bolter og var bekymret for at en metallramme som holder brukt brensel på plass skulle kollapse.

IFE har informert Bellona om at løse bolter og forskyvning i strukturen som holder brenselet på plass først ble oppdaget i november i 2024. Tilsynsmyndighetene i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet ble først varslet 20. januar.

Den 23. januar meldte IFE i en pressemelding at situasjonen i Halden var under kontroll, og at de mente risikoen var lavere enn de først fryktet. Blant annet hadde IFE oppdaget at flere brenselbeholdere i bassenget var erstattet tidligere, og ikke lenger var avhengig av rammen med rustne bolter. Dette fører ifølge IFE til vesentlig lavere sannsynlighet for en alvorlig ulykke i anlegget.

Utilstrekkelig kontroll?

Bellona mener det er grunn til å stille spørsmål ved om IFE har og har hatt tilstrekkelig kontroll på situasjonen ved anlegget i Halden.

– Dette er ikke noe vi som samfunn skal behøve å tvile på – slike anlegg skal driftes på en sikker måte, sier Njaa. Atomanleggene i Halden skal overtas av den statlige etaten Norsk Nukleær Dekommisjonering den 1. mars i år.

– Det er kritikkverdig at IFE har skapt en situasjon hvor man tilsynelatende tilfeldig oppdager en situasjon som fører til meldinger om økt risiko ved anlegget, og som kan komplisere oppryddingen som staten nå skal gjennomføre – og ta regningen for, sier Njaa.

Bellona mener at IFEs atomanlegg ikke har vært godt nok skjøttet over tid.

– Materialslitasjen IFE har oppdaget i bassenglageret tyder på at de ikke har greid å unngå at atomanleggene deres forfaller. Det kan gå på sikkerheten løs. Eksempelet fra forrige uke er bare ett av flere i rekken, sier Njaa

IFE har drevet atomanlegg i Norge siden 1950-tallet. De siste forskningsreaktorene ble nedlagt i 2018 og 2019, men IFE har fortsatt ansvaret for atomsikkerheten ved reaktorene og lagrene for radioaktivt avfall og brukt brensel i Halden, på Kjeller og i Aremark. Det gjelder også bassenglageret i Halden, som er fra 1960-tallet. IFEs ansvar er hjemlet i atomenergiloven.

– Atomanleggene i Halden forfaller

– Vi mener det kan være brudd på flere av de generelle konsesjonsvilkårene for atomanlegg, samt på flere av atomenergilovens bestemmelser. Derfor mener vi at politiet bør etterforske saken. Materialslitasjen IFE har oppdaget i bassenglageret tyder på at de ikke har greid å unngå at atomanleggene deres forfaller. Det kan gå på sikkerheten løs. Eksempelet fra forrige uke er bare ett av flere i rekken, sier Njaa

IFE har drevet atomanlegg i Norge siden 1950-tallet. De siste forskningsreaktorene ble nedlagt i 2018 og 2019, men IFE har fortsatt ansvaret for atomsikkerheten ved reaktorene og lagrene for radioaktivt avfall og brukt brensel i Halden, på Kjeller og i Aremark. Det gjelder også bassenglageret i Halden, som er fra 1960-tallet. IFEs ansvar er hjemlet i atomenergiloven.

– Vi mener det kan være brudd på flere av de generelle konsesjonsvilkårene for atomanlegg, samt på flere av atomenergilovens bestemmelser. Derfor bør politiet etterforske saken, sier Njaa.

Bellonas anmeldelse bygger blant annet på følgende forhold:

  1. Materialslitasjen på boltene i bassenglageret indikerer manglende inspeksjon og vedlikehold av sikkerhetskritiske komponenter hos IFE over tid.
  2. IFE oppdaget tilsynelatende at flere brenselsbeholdere var erstattet først etter å ha undersøkt forholdene i bassenget. Dette indikerer manglende oversikt, og er ikke et godt utgangspunkt for kontroll med sikkerheten ved anlegget.
  3. IFE observerte slitasjen i bassenglageret først i november 2024, men tilsynsmyndighetene fikk først melding om saken den 20. januar. Dette kan være et brudd på meldeplikten.
  4. På spørsmål fra Bellona bekrefter tilsynsmyndighetene i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet at de over tid har vært klare på at sikkerhetsrutinene ved IFEs anlegg har store mangler.

Les anmeldelsen her