Samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr – fast track eller sneglefil?
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
Nyheter
Publiseringsdato: 7. oktober, 2008
Skrevet av: Ola Innset
Nyheter
– Satsingen på fornybar energi står i ro, og i den tiden vi lever i er det rett og slett ikke godt nok, sier Ane T. Brunvoll, leder av Bellonas energiavdeling.
Gamle penger
Miljøverndepartementet får økt sine budsjetter betraktelig, men det er olje- og energidepartementet som koordinerer innsatsen på fornybar energi. Der er det lite som skjer.
– De 1,5milliardene til Enova er vel og bra, men de ble vedtatt allerede i 2007. Dette er gamle penger, sier Brunvoll, som mener at Enova må få langt mer dersom Norge skal få en satsing på fornybar energi som er i nærheten av land vi liker å sammenligne oss med.
– Regjeringen burde hvert fall satt av 2 milliarder årlig fram til ordningen med grønne sertifikater er på plass. Slik kunne vi ha fått et akseptabelt støttenivå for fornybar energi, slik de etter hvert har fått i mange europeiske land. Sverige, Danmark, England og Tyskland opererer allerede i en annen liga enn vi gjør, sier hun.
Står i ro
– Norges satsing på fornybar energi bærer preg av at vi sitter i ro, og venter på at resten av verden gjør seg ferdig, sier Brunvoll.
– Hele Jens Stoltenbergs klimaplan er åpenbart å vente på at EUs kvotesystem skal innføres, men da glemmer han at alle EU-landene allerede nå iverksetter en rekke tiltak. De innfører støtteordninger å gjøre fornybar energi billigere, og tar i bruk energieffektivisering for å få ned energietterspørselen.
– Derfor vil kvotehandel aldri være nok. Ettersom EU-landene gjør langt mer enn oss på både energieffektivisering og fornybar energi, vil kvoteprisen aldri bli høy nok til å utløse ny fornybar energi i Norge, sier hun.
Lavenergiprogrammet
Også når det gjelder energieffektivisering er Bellona skuffet over regjeringen. Lavenergiprogrammet er et samarbeid mellom næringslivet og regjeringen, og i vinterens klimaforlik var økte overføringer til lavenergiutvalget et av de ytterst få konkrete tiltakene. Nå får de ikke den økte satsingen som de ble lovet.
– Energisparing i bygg er et usedvanlig viktig felt, og vi er både skuffet og overrasket over at regjeringen ikke øker satsingen, sier Brunvoll.
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...