Nyheter

Bellona lanserer ny vindkraftrapport

Publiseringsdato: 15. mai, 2013

Skrevet av: Bellona

- Norsk miljø- og klimapolitikk kan ikke være basert på «ute av syne, ute av sinn». Det er et stort paradoks at enkelte reagerer visuelt på vindmøller som gir oss ren energi, mens man stilltiende godtar høyt tempo i norsk petroleumsindustri på sokkelen. Derfor kommer Bellona nå med en ny rapport som er en helhetlig evaluering av vindkraftdebatten, og vi går i bresjen for å få ennå større trykk på økt utbygging av vindmøller i Norge, sier Bellona-leder, Frederic Hauge.

Onsdag 15.mai kommer Miljøverndepartementets politiske ledelse og representanter fra Stortingets energi- og miljøkomite for å motta Bellonas nye rapport for hvordan motstandere av vindkraft skal bli til tilhengere av vindkraft. På arrangementet møter også kraftbransjen og ihuga vindkraftmotstandere.

Bellona har på eget initiativ utarbeidet en splitter ny fagrapport for å få full oversikt over hvilke argumenter som har vært reist i den offentlige debatten, og hvorvidt det har vært grunnlag for å revurdere Bellonas policy om økt vindkraftutbygging i Norge.

– Det er viktigere enn noensinne at økt vindkraftutbygging finner sted!, sier en bestemt Bellona-leder.

-Vi trenger mer kraft til elektrifisering av petroleumssektoren, for å kutte klimagassutslipp. Dessuten er smelteverksindustrien, som blant annet produserer silisium, stål og aluminium, en svært viktig del av løsningen på vei til fornybarsamfunnet, sier Hauge.

Bellona mener nå det er på høy tid at vi får en debatt om de forandringene som vi nå må akseptere i hverdagen.

-Vi ønsker vindmøller som monument for klimakampen som må føres. Da må vi mer effektivt møte kommunikasjonsutfordringene som vindkrafttilhengere møter lokalt her i Norge, sier Bellona-sjefen, som føler seg trygg på at mange kritikere av vindkraft kan forvandles til tilhengere.

– Vi trenger høyere tempo i utbyggingen av vindkraft. Bellona har nå etablert en strategi for dette, og vil jobbe for å ivareta storsamfunnets interesser kombinert med høyere folkelig aksept og mindre konflikt, sier Frederic Hauge. – Men vår historikk tilsier at vi må se helheten i den lokale motstanden som er og at en demokratisk prosess må finne sted. Storsamfunnets behov må utføres lokalt, fortsetter han.

Under lanseringen av rapporten vil politikerne komme med sine respektive partiers oppskrifter på hvordan de skal bygge ut mer fornybar energi generelt, og økt utbygging av vindkraft spesielt.

Bellona-lederen avslutter med en sammenligning: – Tenk deg følgende scenario: En komet er på vei mot jorda og vil treffe oss om fem år – hadde menneskeheten klart å finne en løsning i fellesskap? Mitt svar hadde vært et ubetinget ja. Vi hadde fikset den utfordringen. Jeg har enorm tro på menneskets skaperkraft. Denne må nå brukes løsningsorientert i klimakampen, avslutter en optimistisk Frederic Hauge.

Rapporten i sin helhet finner du her, se kortversjon i vedlagt .pdf.