–En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 14. januar, 2014
Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit
Nyheter
Per-Kristian Foss la i dag fram rapporten «Riksrevisjonens undersøkelse av effektivitet i konsesjonsbehandlingen av fornybar energi».
I sitt notat om rapporten skriver Riksrevisjonen at «Styringssignalene bør bli tydeligere.» Riksrevisor Foss sier også at «Saksbehandlingen bør bli mer effektiv for å legge bedre til rette for økt produksjon av fornybar energi i Norge.»
Leder for Bellonas klima- og energiarbeid, Janne Stene, nikker anerkjennende når hun leser Riksrevisorens konklusjon.
– Dette er helt i tråd med hva Bellona foreslo i da vi la fram vår rapport «Vindkraft – en nødvendig og sentral klimaløsning» fra 2013.
– Det må komme langt klarere signaler om hvilke faktorer som skal legges til grunn når konsesjonssøknader vurderes – for eksempel om det i gitte områder skal legges ekstra stor vekt på hensynet til gitte arter eller naturtyper. Vi må kunne kreve å få vite hvilke mål politikerne faktisk har.
– Når politikerne ikke gir slike signaler, fører det til usikkerhet og frustrasjon både blant søkere, i byråkrati og hos andre aktører. Det gir treigere og dårligere saksbehandling, sier Bellonas Janne Stene.
Kritisk til manglende målsetninger
Riksrevisjonens undersøkelse viser at «norske myndigheter ikke har avklart hvor mye ny fornybar energi det skal legges til rette for, og det framstår som uklart hvordan energimålene skal avveies mot andre sektormål. Styringsverktøyene har heller ikke fungert som planlagt.»
– Dette slår igjen fast det skrikende behovet for en egen stortingsmelding om energi fra regjeringen. Den må ha høyeste prioritet hos olje- og energiminister Tord Lien nå, sier Stene.
– Gjennom en slik stortingsmelding vil regjeringen kunne legge en gjennomtenkt plan for omleggingen til fornybarsamfunnet, der man kan løfte blikket og se fram mot 2050. Da må vi ha gått bort fra de fossile energikildene og over til de fornybare. Men dit kommer vi ikke uten klare veikart.
– Må få prioritert de gode vindkraftprosjektene
Riksrevisjonen peker også på mulighet for bedre nasjonale retningslinjer og utnyttelse av regionale planer for vindkraft og småkraft og tidlig avslag av urealistiske søknader.
– Bellona har foreslått dette tidligere, nettopp av hensyn til å få ryddet bort de urealistiske søknadene og prioritert de gode. Slik kan vi få til en effektiv utbygging av fornybar energi, samtidig som viktige biologiske verdier blir ivaretatt. Tidlig avslag av urealistiske søknader vil også bidra til mindre «støy» knyttet til utbygging av fornybarkraft, sier Stene
Videre viser Riksrevisjonens undersøkelse at det mangler grunnleggende kunnskap om blant annet biologisk mangfold, kulturminner og reindrift.
– Bellona deler denne virkelighetsbeskrivelsen, og foreslo derfor i fjor at det skulle bevilges 500 millioner over ti år til en kartlegging av naturmangfoldet..
Per Kristian Foss sier også at «(…)Det er i dag for mye rom for diskusjoner i enkeltsaker som øker konfliktnivået og bidrar til ineffektive prosesser. Tydelige krav vil også gjøre det lettere for NVE å kvalitetssikre søknader og unngå tilleggsutredninger.»
– For Bellona er det åpenbart at uklare signaler har ført til mer konflikt og en mindre konstruktiv vindkraftdebatt i Norge, sier Stene.
Kontaktpersoner for pressen:
Janne Stene, leder for Bellonas klima- og energiarbeid: 95475122, janne@bellona.no
Andreas Kokkvoll Tveit, kommunikasjonssjef (konst.): 48103464
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...