– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 9. mars, 2004
Skrevet av: Hanne Bakke
Nyheter
Den svenske miljødomstolen skal snart behandle en klage på Länsstyrelsens forbud mot opprett i Bullaren, og det er i den forbindelse at MD har avgitt uttalelsen om at ny oppstart av oppdrett Bullarene bør forbys. MD uttaler seg i henhold til den nordiske miljøvernkonvensjonen av 1974, og konkluderer med at mer oppdrett i Bullaren er å anse som miljøskadelig virksomhet.
Klagen som skal behandles gjelder vedtaket fra Länsstyrelsen, Miljöskyddsenheten:
Länsstyrelsen förbjuder Svensk Regnbågslax i Bohusän AB at efter den 30 november 2002 bedriva fiskodling med laxartad fisk i kassar i Södra Bullaren på fastigheterna Smeviken 1:4, 1:35 och 1:39 i Tanums kommun. Förbudet gäller vid ett löpande vite av femtiotusen kroner för varje månad från och med december 2002 som förbudet överträds. .. Detta beslut kan överklagas til Vänersborgs tingsrätt, miljödomstolen.
Dette vedtaket er nå anket til miljødomstolen av Svensk Regnbågslax. Per i dag er merdene til Svensk Regnbågslax tomme. De ble tømt for fisk 11. okt. 2002 etter at myndighetene innførte forbud mot fiskeoppdrett i Bullaren.
Behandles av miljødomsstolen
I Sverige har man regionale miljødomstoler som er en del av tingsretten. Miljødomsstolenes avgjørelse kan ankes inn til Miljøoverdomstolen som er ved Svea Hovrett. Miljøoverdomstolen er i visse tilfeller sluttinstans.
Ved de regionale miljødomstolene behandles ulike saker som bl.a. miljøfarlig virksomhet og aldre miljøvernspørsmål.
Uenighet om lovanvendelsen
I saken er det delte meninger om hvilken lovgivning som skal benyttes. Länsstyrelsens oppfattelse er at dette er en sak som hører innunder Miljøbalken bl.a. fordi et av dennes hovedoppgaver er å beskytte den ville faunaen. Om dette skriver Länsstyrelsen:
På grund av förekomsten av Gyrodaktilus Salaris i Bullaresjöens vattenområd bedömmer Länsstyrelsen att det föreligger en ej negligerbar risk at den vilda laxen kommer at infektera.
Svensk Regnbågslax mener saken ikke skal prøves for Miljøballken men for Fiskerilovgivningen. Svensk Regnbågslax har påklaget en beslutning fra Länsstyrelsen.
Fra norsk side har Fylkesmannen i Østfold uttalt at de er tilfreds med Länsstyrelsen avgjørelse ihht Miljøbalken og fiskerilovgivningen, og at forbud ihht Miljøbalken må bli rettskraftig. Også det svenske Naturvårdsverket er enig med Länsstyrelsen i at det finnes støtte i Miljøbalken til å forby den aktuelle virksomheten.
Det svenske Fiskeriverkets oppfatning er imidlertid at det er fiskerilovgivningen som skal brukes i forhold til oppdrettsanlegg og spørsmål om smittsomme sykdommer.
Beslutningen om forbud mot fiskeoppdrett er ennå ikke rettskraftig, men inntil dette skjer gjelder en besluttning fra Fiskeristyrelsen fra 1980 der oppdretter pålegges å følge de retningslinjer tilsynsmyndighetene gir. De gjeldende retningslinjene er Fiskeriverkets pålegg om dobble mærer samt ett års produksjonsstans for å sanere merdene for all smitte. Dette er ihht Jordbruksverkets beslutning. Det er Svensk Regnbågslax intensjon å gjenoppta oppdrettet med Fiskeriverkets tilleggsbeslutning om doble mærer.
Oppdretter underkjenner forskningsrapport
Svensk Regnbågslax skriver også i klagen at beslutningen om forbud begrunnes med en serie ikke-vitenskapelige forsøk som konkluderer med overhengende fare for Gyrodaktylus-smitte til fra oppdrettsanlegget til villaksen i Enningdalsvassdraget.
Länsstyrelsens begrunnelse for forbud er begrunnet med konklusjonene i rapporten Känslighet hos lax från Enningsdalsälven, Gullspångsälven, Rolfsjön och Drammenselva för parasiten Gyrodactylus salaris i laboratrorieforsøk.
Svensk Regnbågslax underkjenner rapporten som underlag for den aktuelle beslutningen fordi de mener spørsmålet om hva forsøksfisken døde av ikke er besvart.
Spekulerer i norske politiske motiver
Svensk Regnbågslax mener videre at det også ligger politiske motiver til grunn for stengningen av anlegget. I en uttalelse til Vänersborg Tingsrätt skriver Svensk Regnbågslax:
Framtagandet av smittskyddsrapporten har kommit att spela huvudrollen i det politiska spel som dirigerats av Norges Miljöminister Börge Brende. Norges Miljöminister är en person som verkar aktivt gjenom medial. Fallet med odlingen vid Smeviken har alla delar som krävs för en framgångsrik massmedial insats
.. Miljöministern har därmed enligt företagets uppfattning fått mycke utymme i media, gjenom att aggresivt driva frågan genom allt frän lokal opinion till upprepade ministerkontakter, ja till och med skall ländernas statsministrar diskuterat situasjonen.
Når det gjelder aksjonene til AJFF og Bellona sommeren 2002 beskriver Seth Larsson, som representerte Svensk Regnbågslax i Vänersborg Tingsrätt 19.11.02:
..Et par dagar senare stormade Norska aktivister med reportrar och TV in ock kedjade fast sig. De slog ihjäl 23 000 fisk.
Gyro påvist i 2001
Helt siden man i september 2001 påviste Gyrodactylus salaris i oppdrettsanlegget til Svensk Regnbågslax i Bullaren har man fra norsk side jobbet for at anlegget må stenges.
Fra Bellonas side starter engasjementet i saken med et brev til Sveriges jordbruksminister 2. nov. 2001, der vi krever at anlegget stenges. Samme dag krever også Miljøvernminister Børge Brende i et brev til Jordbruksminister Margareta Winberg at oppdrettsanlegget saneres. Følg linken til høyre for en oversikt over AJFF og Bellonas kamp mot fiskeoppdrett i Bullaren fra dag til dag.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...