
Skal samarbeide for å utvikle grønne batterier
Batterier er en av de viktigste driverne for det grønne skiftet, men er energikrevende og kan gi store utslipp. Miljøstiftelsen Bellona og Morrow Bat...
Nyheter
Publiseringsdato: 28. februar, 2008
Skrevet av: Marius Dalen
Nyheter
Statens forurensningstilsyn (SFT) anmelder Oslo Havn og Secora på bakrunn av konklusjonene presentert i en rapport utarbeidet av Det Norske Veritas.
Det er Secora selv som har bestilt rapporten, etter at en skipper på sensommeren i fjor avslørte den ulovlige praksisen for dumping av forurenset slam fra havneområdene i Oslo.
Utslipp på overflaten
I tillatelsen til deponering fra SFT står det at de forurensede massene skal føres ned til bunnen via et rør, dette for å redusere spredning av forurensning under håndteringen.
I en rekke tilfeller skal Secora ha dumpet forurensede masser ved å åpne en splittlekter og slippe forurensningen rett ut i overflatevannmassene. Dette er et klart brudd på tillatelsen og må få alvorlige følger for de ansvarlige.
– Oslo Havn og Secora er anmeldt fordi det har kommet fram at de har brutt vår tillatelse. De har dumpet masser fra lektere uten å føre de ned i nedføringsrørene som tillatelsene sier de skal, sier direktør i miljøoppfølgingsavdelingen hos SFT, Marit Kjeldby til NRK Østlandssendingen.
Politiet gjort beslag
I tillegg har politiet siden september 2007 jobbet med den samme saken og gjort en rekke beslag, også på Secoras hovedkontor i Svolvær.
Denne etterforskningen er ikke fullført men bygger på et mye bredere grunnlag enn kun Secoras interngranskning. Det er ikke klart når denne etterforskningen vil bli avsluttet.
Bellona ber om gransking
Bellona er glad for at SFT velger å anmelde Oslo havn og Secora for disse bevisste og gjentatte bruddene på tillatelsen.
Bellona finner det imidlertid også alvorlig at de ulovlige hendelsene ikke har blitt oppdaget av det etablerte overvåkningsprogrammet. Årsaken til dette må være gjenstand for en egen gransking som tar sikte på å tette hullene i overvåkningen av deponeringen av forurensede masser ved Malmøykalven.
Batterier er en av de viktigste driverne for det grønne skiftet, men er energikrevende og kan gi store utslipp. Miljøstiftelsen Bellona og Morrow Bat...
– Dette er fullstendig anti-vitenskapelig og knusende for Norges omdømme som miljønasjon, sier Martin Sveinssønn Melvær i Bellona i en kommetar til a...
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas...
– Det er med stor glede jeg kan informere om at Stein Lier-Hansen – nåværende administrerende direktør i Norsk Industri – vil bli engasjert av Bellon...