
Bellonas program på COP28
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas...
Nyheter
Publiseringsdato: 20. august, 2015
Skrevet av: Ellen Viseth
Nyheter
– Fremtidens bærekraftige havbruksnæring må bestå av mer enn bare laks, sier Bellonas havbruksekspert Solveig Van Nes.
Hun og Bellona-leder Frederic Hauge deltar denne uken på havbruksmessen Aqua Nor i Trondheim.
Van Nes mener at den største utfordringen til dagens havbruksnæring er at de er altfor ensporet opptatt av laks – og bare laks.
– Dersom jordkloden skal ha nok mat til 11 milliarder mennesker, må vi spise en mye mer mat fra havet. Det må dyrkes mat og alger oppover, bortover og nedover i – og rundt – oppdrettsanleggene, sier Van Nes.
Regjeringen ber Bellona om hjelp
Bellona har i mange år jobbet for såkalt integrert havbruk. det betyr at man dyrker flere arter sammen ved samme anlegg. For eksempel kan alger og blåskjell nyttiggjøre seg fôret og gjødselet som samler seg under mærdene.
Nå har Bellona fått støtte fra fiskeridepartementet til å lage en kunnskapsbase om integrert oppdrett, og særlig miljøeffektene.
– Det finnes bokstavelig talt et hav av muligheter for å utvikle grønne arbeidsplasser langs hele kysten. Men for å få til det må vi ta lærdom av tidligere feilgrep, sier Van Nes.
– Dersom produksjonen av fisk, skjell og alger skal mangedobles, kan ikke miljøavtrykket øke like mye. Derfor er det helt nødvendig med god kunnskap før man kommersialiseringen begynner. Vi kan ikke drive med «prøving og feiling», slik man gjorde da det norske lakseeventyret startet, sier Van Nes.
Aspaker: Dette kan være et columbiegg
Selv om de potensielle miljøgevinstene er enorme, og det foregår mye aktivitet i liten skala, er det foreløpig for lite kunnskap integrert havbruk i kommersiell skala. Det er derfor et umiddelbart behov for et samlet kunnskapsgrunnlag.
– Det som er et problem for oppdrettsnæringen, næringssalter, kan være næring for tare. Integrert oppdrett kan være et columbiegg. Men vi er på jomfruelig grunn, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) til Dagens Næringsliv.
– Norge er verdensledende i oppdrettsnæringen, men på integrert oppdrett ligger vi bak konkurrenter som Skottland. Vi trenger å tenke nytt. Jeg er utålmodig og vil ut av startgropa. Derfor gir vi tilskudd til Bellonas arbeid, som skal se på fordelene og ulempene med integrert oppdrett, sier Aspaker.
Photo: Thomas Nilsen/Bellona
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas...
– Det er med stor glede jeg kan informere om at Stein Lier-Hansen – nåværende administrerende direktør i Norsk Industri – vil bli engasjert av Bellon...
Ved å ta i bruk CCS på sokkelen kan Norges CO2 -utslipp reduseres med 10 prosent innen 2030. Det er en av konklusjonene i rapporten «Blå strøm -nors...
–Snipp, snapp snute, der var atomkrafteventyret ute – i alle fall for de neste 20 årene i Norge, sa Bellona-stifter Frederic Hauge i paneldebatt hos ...