Nyheter

Ocean Forest: Lunsjprat med Arne Hjeltnes

Bellonas Solveig van Nes og Arne Hjeltnes om Ocean Forest
Bellonas Solveig van Nes og Arne Hjeltnes om Ocean Forest

Publiseringsdato: 13. januar, 2016

Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge

TV-profil og Direktør i Creuna, Arne Hjeltnes, har intervjuet Bellonas «Doktor i Havbruk» Solveig van Nes om bærekraftig havbruk. Se det hyggelige møtet her.

Norsk sjømatråd og Arne Hjeltnes, som har jobbet med sjømat i en årrekke, har tatt kontakt med Bellona for å få høre om vårt arbeid med Ocean Forest. Det endte med at leder for Bellonas Havbruksarbeid og Ocean Forest, Solveig van Nes, ble med dem på båttur og sjømatlunsj.

Se hele intervjuet her

Van Nes som har jobbet med forskning innen havbruk i en årrekke er ikke vond å be når hun får spørsmål om sitt hjertebarn, livet i havet.

– Det som er så spennende med integrert havbruk er at man tar utgangspunkt i et økosystem, hvor det som er et naturlig avfall fra fisken blir en overskuddsnæring rundt et oppdrett, hvor det blir naturlig gjødsel for arter som blåskjell og alger som befinner seg lengre ned i næringskjeden, forklarer hun og fortsetter.

– Og det som er så fint er at i stedet for at disse ressursene går tapt eller at man får overskudd av næring som kan påvirke miljøet negativt, så kan man nå høste disse i biomasse.

– Så det du sier er at dere utnytter laksebæsj, spør Hjeltnes.

– Ja, det er riktig, ler Bellona-rådgiveren og forklarer videre hvordan biomasse kan brukes i energiproduksjon.

Hjeltnes vil vite hvordan klimaavtrykket fra det man spiser er.

– Forskere har regnet ut at hvis vi hadde erstattet all torsk og laks som vi spiser i Norge med rødt kjøtt, så hadde vi økt klimaavtrykket med 30 millioner tonn CO2, og for å sette dette litt i perspektiv så er det totale CO2 utslippet fra Norge mellom 50 og 60 millioner tonn, svarer van Nes.

– Woaw! Så sjømat er egentlig det mest miljøvennlige man kan spise, spør programlederen.

– Ja, det stemmer forutsatt at næringen begrenser kjemikaliebruken, bekreftet hun.