Nyheter

Løsninger i havet

Dyrking av tang og tare har en viktig rolle i den kommende bioøkonomien.
Dyrking av tang og tare har en viktig rolle i den kommende bioøkonomien.
AdobeStock

Publiseringsdato: 27. mai, 2024

Skrevet av: Sunniva Furset

Havbruksnæringens store konferanse, AquaNext, går av stabelen i Stavanger 11. – 13. juni. Bellona vil spille en aktiv rolle på konferansen, med lansering av vår oppdaterte strategi for havbrukssektoren og i møte med publikum på egen stand i konferanseområdet. Joakim Hauge, leder av Bellonas bioprogram, sitter i programkomiteen for framtidens råvarer.

AquaNext 2024 er en viktig arena for både norsk og internasjonal akvakultur, hvor aktører fra hele verden samles for å diskutere og presentere løsninger for fremtidens råvarer fra havet. Tusenvis av deltakere er ventet til Stavanger for å finne ny innsikt og kunnskap, og Bellonas bioteam vil være godt representert.

Konferansen vil inneholde både en stor utstilling og en rekke faglige foredrag. Bellona vil være til stede med egen stand i konferanseområdet, hvor det nyeste innen bransjens utstyr, prosesser og metodikk blir presentert. Bellonas Joakim Hauge, har sammen med en rekke fageksperter utarbeidet et spennende faglig program med fokus på framtidens råvarer.

Betydningen av mat fra havet

Joakim Hauge, leder av Bellonas Bio-program.
Joakim Hauge, leder av Bellonas Bio-program.

– Bærekraftig produsert mat fra havet må spille en viktig rolle når vi i fremtiden skal produsere mer mat og samtidig senke klimautslippene i matsystemet. Havbruk kan bidra til å redusere presset på avskoging og arealbruk på land og gi bærekraftige, næringsrike matalternativer.

Akvakultur på arter lenger ned i næringskjeden har et spesielt stort til å møte den økende etterspørselen etter proteiner og næringsstoffer på en bærekraftig måte, sier Joakim Hauge i Bellona.

«Det er slikt samarbeid som med Bellona som løfter inspirasjonen i det daglige arbeidet. Vi gleder oss til å ha Bellona sterkt representert under AquaNext»

Sigurd Vik

Daglig leder i AquaNext

Bellona deltar også på flere arrangementer i løpet av konferansedagene. Programmet vil oppdateres fortløpende:

Bellona på AquaNext

Behov for ny havbruksforvaltning

 • Bellonas Silje Båtsvik Risholm, seniorrådgiver havbruk, deltar på politisk havbruksseminar i regi av Stavanger kommune og Nettverk fjord og kystkommuner (NFKK). Hun deltar i en samtale om hvordan forvaltningen kan legge bedre til rette for å løse utfordringene til norsk havbruk med blant annet Ragnar Tveterås, professor ved handelshøyskolen ved UiS og Arne Grøttum, direktør havbruk i Sjømat Norge.

Mat for framtiden

 • Tid: Onsdag 12. juni kl. 09:00-15:00
 • Tema: Fokus på sentrale forhold for å oppnå en bærekraftig og fremtidsrettet oppdrettsnæring.
 • 09:30-10:15 – Joakim Hauge fra Bellona i samtale med Geir Fuglerud, CEO i DNV, og Gunhild Stordalen. Diskusjon om reguleringer og krav som vil kunne treffe akvakulturbransjen som en tsunami.

Debatt om landbasert oppdrett

 • Tid: Onsdag 12. juni, kl. 12:30-13:45
  Silje Båtsvik Risholm, seniorrådgiver havbruk, deltar i en debatt om landbasert oppdrett.

Lansering av «Bærekraftig havbruk 2030»

 • Tid: Onsdag 12. juni, kl. 16:00-17:00
 • Sted: DNB Globen
 • Bellona presenterer sin oppdaterte strategi for havbrukssektoren: «Bærekraftig havbruk 2030». Presentasjonen vil inkludere en gjennomgang av nødvendige tiltak for å sikre en bærekraftig utvikling av havbrukssektoren fram mot 2030. Næringsaktører og politikere inviteres til scenen for å diskutere og utfordres på om Bellona er for ambisiøse på næringens vegne.

Fremtidens råvarer (ENG)

 • Tid: Torsdag 13. juni, kl. 09:00-14:30
 • Sted: Aquanext arena i Stavanger forum
 • Joakim Hauge i Bellona vil under «Nyhetsslipp» fra kl. 12:40 presentere utfordringer og mulige løsninger for maten vi skal spise i framtiden. Han vil ta for seg spørsmålene: Kan Norge ta ledelsen i å etablere en ny bærekraftig proteinverdikjede? Hvordan kan vi oppnå dette? Hva er de kritiske utfordringene?
 • Kl. 14:10 er det duket for en oppsummering av torsdagens agenda der Joakim Hauge deltar i en samtale med Erlend Sødal, styreleder i AquaNext, Einar Wathne, akvakulturinvestor, rådgiver og foredragsholder og Kari Holmefjord Værholm, regionsdirektør, Innovasjon Norge Rogaland. De vil reflektere over hvem som har en jobb å gjøre for å løse samfunnsoppdraget og hva som blir framtidens råvarer.

Hele programmet er tilgjengelig og oppdateres fortløpende på konferansens nettsider.

Følg med for mer informasjon om Bellona på AquaNext. For ytterligere detaljer om Bellonas deltakelse, eller hvis du ønsker å komme i kontakt med Bellona, vennligst kontakt Alexander Ugland, prosjektleder for bioteamet.