
Svaret på Vestens mineralbehov ligger på land – ikke på havbunnen
Dette innlegget av Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Miljøstiftelsen Bellona og representant i EU-ekspertgruppen tilknyttet EIP Raw Materials, bl...
Nyheter
Publiseringsdato: 7. februar, 2025
Skrevet av: Tore Andre Kjetland Fjeldsbø
Nyheter
Pronofa lanserte i går Purply, verdens første kommersielle matprodukt basert på tunikater. Bellonas marinbiolog Michele Legernes var til stede og holdt innlegg om potensialet for lavtrofisk havbruk i Norge.
– Dette er ikke bare et nytt produkt, men representerer et viktig skifte i hvordan vi tenker om mat og bærekraft, sa Legernes.
Tunikater, eller Ciona intestinalis, er 20 centimeter lange filterfødere som kontinuerlig absorberer overflødige næringsstoffer, som nitrogen og fosfor. Siden disse dyrene lever av overskuddsnæringen vi slipper ut krever de verken fôr, ferskvann eller gjødsel for å vokse.
Bare i Oslo er det ventet at befolkningstallet vil dobles innen 2050. Skal vi produsere mer mat og samtidig drastisk kutte utslipp og bruke mindre areal, er vi helt avhengig av mer mat fra havet. Da må vi også tenke nytt når det kommer til havbruk.
– Til tross for at vi har verdens nest lengste kystlinje, utnytter ikke Norge kysten fullt ut. Globalt er 35 prosent av havbruket lavtrofisk, mens i Norge er det tallet kun 0,2 prosent, sa Legernes.
Bellona har derfor foreslått å sette av 40 hektar i Oslofjorden til produksjon av tunikater. Gjennomføres forslaget vil det kunne øke lokal matproduksjon og rense fjorden for 200 tonn nitrogen årlig.
Dessverre finnes det enda en rekke regulatoriske barrierer som spenner bein for at lavtrofisk havbruk kan bli en ny grønn industri i Norge.
– Chemring Nobel fikk i fjor tillatelse til å slippe ut 200 tonn nitrogen i Oslofjorden for å produsere våpen. Samtidig har Pronofa brukt over to år på å få godkjenning for å gjøre det motsatte. Å ta opp nitrogen gjennom tunikatproduksjon, sa Legernes.
Bellona har gitt ut heftet «Havets Helter» som beskriver hvilke tiltak som må på plass for at vi skal få mer lavtrofisk havbruk i Norge. Heftet er tiltenkt myndigheter på lokalt og nasjonalt nivå, og er et ledd i Bellonas arbeid med å snu trenden slik at flere kan gjøre som Purply.
– Hvis vi skal ta klimamålene og FNs bærekraftsmål på alvor, må vi investere i løsningene naturen allerede har gitt oss. En av de største mulighetene ligger i dyrking av marine arter lavt i næringskjeden, sa Legernes.
Dette innlegget av Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Miljøstiftelsen Bellona og representant i EU-ekspertgruppen tilknyttet EIP Raw Materials, bl...
– Økt mattrygghet vil kreve at vi gjennomfører den største omstillingen av matsystemet i moderne tid, sa Joakim Hauge, Bellonas internasjonale leder ...
Bellona publiserte nylig en rapport om «Klimamyter i sosiale medier» som avdekker at det er mellom 37-48% klimamyter og feilinformasjon i Motvind Nor...
Klimaendringer er vår tids langsiktige eksistensielle trussel. Samtidig har Norge umiddelbare sikkerhetsutfordringer. – EU skal både trygge og omstil...