Nyheter

Glomma forurenset av olje

Publiseringsdato: 7. oktober, 2004

Skrevet av: Guro Hauge

Ingen alarmsystemer ble utløst da mellom 10 000 og 15 000 liter olje fra Nordic Papers fabrikk på Greåker torsdag 7. 10. ble sluppet rett i Glomma. Bellonas miljøpatrulje var samme kveld på inspeksjon.

Oljeutslippet ble torsdag oppdaget av lokalbefolkning i området som meldte fra til bedriften og brannvesenet om oljesøl. Nordic Papers vet ikke hvor lenge utslippet varte, men varslet selv brannvesen og politi da de ble klar over utslippet.


Det er fortsatt usikkert hva som er årsaken til ulykken, men det kan tyde på at det er en ventil som har stått åpen. Bedriften er pålagt fra forurensningsmyndighetene å ha sikkerhetssystemer som skal varsle dersom noe slikt skjer. Det var imidlertid ingen alarmer som ble utløst da oljen flommet ut på torsdag.


Bellona mener det er skandaløst at bedriften ikke har sikkerhetssystemer som varslet om oljeutslippet, og at dette må få konsekvenser for bedriften


Torsdag kveld ble det observert olje helt til Kråkerøy og Gressvik i Fredrikstad. Brannvesenet har hatt store problemer med å samle opp oljen som var ført med strømmen nedover fra fabrikken fordi lensene som ble lagt ut ikke fungerte på grunn av strek strøm i Glomma.


Fabrikksjefen på Nordic Paper opplyste til Bellona at de tidligere hadde hatt lenser liggende ved utløpet til fabrikken, men etter at dette utløpet var flyttet hadde var lensene fjernet. Fabrikken har tanker med rundt 500 m3 med tungolje.


Bellona mener dette er grov miljøkriminalitet og at slike ting ikke skal kunne skje. Sikkerheten har helt klart ikke vært god nok når ingen systemer har fanget opp hva som skjedde og saken bør etterforskes.