Nyheter

Shell får bot etter oljeutslipp

Marius Dalen, fagansvarlig for miljøgifter i Bellona.
(foto: Bellona)

Publiseringsdato: 21. november, 2008

Skrevet av: Håvard Lundberg

Shell har fått en bot på 250.000 kroner, etter et oljeutslipp på Vestlandet i fjor. Bellona-rådgiver Marius Dalen er glad for at Bellona har vunnet fram med sin politianmeldelse.

I starten av januar 2007 lekket 56.000 liter olje ut i havet ved Norske Shells anlegg i Risavika i Sola kommune. Det tok to dager før lekkasjen ble oppdaget.

– Bellona er veldig fornøyd med at Shell har fått en bot for dette utslippet. Saken viste såpass klare, sviktende rutiner fra Shells side at en bot var helt på sin plass, sier Marius Dalen i Bellona.

Visste om mangler

Forrige uke ble det kjent at Rogaland politidistrikt ila Shell en bot på 250.000 kr, etter at Bellona politianmeldte forholdet i fjor. Ifølge Solabladet avdekket Politiets etterforskning at Shell var klar over mangler ved anlegget i Risavika.

– Det er veldig viktig at politimyndighetene viser at denne typen hendelser ikke aksepteres, og fører til bøteleggelse, sier Dalen, og legger til:

– Vi håper denne boten vil føre til kraftige innskjerpelser på Shells rutiner, slik at dette ikke skjer igjen

Utslipp i 2 døgn

Allerede fredag kveld den 5. januar 2007 meldte vitner om diesellukt ved anlegget. Shell gjennomførte inspeksjoner både fredag, lørdag og søndag, men oppdaget ikke lekkasjen.

Søndag ettermiddag oppdaget leder for kommunalteknikk i Sola kommune lekkasjen mens han og tre andre fra teknisk etat var ute i vika med lenser. Først da ble lekkasjen stanset.

– At det tar så lang tid å oppdage lekkasjen er hårreisende dårlig, med tanke på kontrollrutiner fra Shell sin side, sier Dalen.

– Et lykketreff

Med pålandsvind og heldige værforhold samlet utslippet seg innerst i en smal vik langs en steinfylling ved anlegget. Ifølge Jan Sigve Tjelta, anleggsleder i Sola kommune, var man veldig heldig.

– Et lykketreff. Vi har hatt pålandsvind, og dieselen kan ikke ødelegge noe langs denne steinfyllingen, sa Tjelta til Aftenbladet.no.

Mangler barrierer

Utslippet i fjor viste at det ikke fantes noen ekstra barrierer som kunne hindre at oljen lekket rett ut i havet. Ekstra barrierer som et oppsamlingsbasseng ved anlegget ville kunne hindret oljen i å lekke ut.

– Shell må sterkt vurdere å opprette et oppsamlingsbasseng ved anlegget som kan hindre et utslipp, i tilfelle en fremtidig lekkasje skulle inntreffe, sier Dalen.

Shell er blant Bellonas samarbeidspartnere, men det har ikke hatt noen betydning i saken. Bellona har også tidligere anmeldt samarbeidspartnere, som Gardermoen og StatoilHydro.