Nyheter

Samlet viktige industriaktører

Bellonas spesialrådgiver Stein Lier-Hansen ledet møtet med aktørene fra industrien.
Bellonas spesialrådgiver Stein Lier-Hansen ledet møtet med aktørene fra industrien.
Bellona

Publiseringsdato: 3. september, 2024

Skrevet av: Tore Andre Kjetland Fjeldsbø

– Jo flere vi er som sier det samme, jo lettere har vi for å bli hørt, sa Bellonas spesialrådgiver Stein Lier-Hansen og inviterte til dialog om regjeringens industripolitikk.

Mandag 2. september ønsket Bellona sentrale industriaktører velkommen til en samtale om hvilke problemstillinger regjeringens varslede industrimelding bør adressere.

Det tok 34 år fra den første industrimeldingen kom i 1981 til den neste kom i 2015. Nå, ni år etter den forrige meldingen, har regjeringen varslet en ny.

  • Regjeringen har varslet at de vil komme med en ny stortingsmelding om industri. Den skal legges frem våren 2025.
  • I den anledning har de bedt bedrifter, fagforeninger og andre om å komme med innspill om hvilke temaer stortingsmeldingen bør ta opp.
  • Fristen for å levere innspillene er fredag 6. september.

– Det tror jeg sier noe om tiden vi er inne i.  Industripolitikken skal strammes opp som et svar på det grønne skiftet og en ny sikkerhetspolitisk situasjon. Industrimeldingen vil derfor bli et viktig veivalg for framtiden, sa Stein Lier-Hansen.

Arbeidet med industrimeldingen kommer ikke utenom noen av samtidens mer konfliktfylte politiske spørsmål i Norge. Kraftkrisen, forholdet til EU, tilgangen på materialer, og hvordan industrien kan kutte utslipp og skape grønne arbeidsplasser uten å tape konkurransekraft kan potensielt bli sentrale temaer i industrimeldingen.

– I arbeidet med den varslede industrimeldingen er det viktig at miljøbevegelsen og industrien samler oss om det vi er enige om, sa Bellonas spesialrådgiver, Stein Lier-Hansen.

Kritikk av departementene

Med så mange konfliktfylte spørsmål på bordet må regjeringen unngå at innholdet i meldingen vannes ut. Stein Lier-Hansen trakk blant annet fram Riksrevisjonens kritikk av departementenes manglende samordning i utviklingen av klimapolitikken.

– Jeg kan allerede se for meg hvordan de ulike fagdepartementene posisjonerer seg i forhold til industrimeldingen. Dette er ikke tiden for å sitte på hver vår tue. Dette er tiden for å finne løsninger sammen, sa han.

Jevnt over var det bred enighet om de store linjene blant møtedeltakerne. Norges forhold til EU, karbonlekkasjer til tredjeland, bosetting og sikkerhetspolitikk, vår avhengighet av Kina for materialer, og tilgang på kraft i hele landet, var noen av temaene som ble løftet frem under rundebordssamtalen.

Industriaktørene var til stede både fysisk og digitalt. Disse inkluderte blant andre Norsk Hydro, Eramet, Norsk Bergindustri, Kuniko, The Quartz Corp, Haugaland Næringspark, Forum for Miljøteknologi, Fellesforbundet og CCB Energy. Møtet ble ledet av Bellonas spesialrådgiver Stein Lier-Hansen og teamleder for materialer og industri, Martin Sveinssønn Melvær.