–En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 4. november, 2024
Skrevet av: Tore Andre Kjetland Fjeldsbø
Nyheter
Stemmer forestillingen om at industrien er en miljøversting? Det var bakteppet for Bellonas teamleder for materialer og industri, Martin Sveinssønn Melvær, sitt foredrag for rundt 70 NTNU-studenter i materialteknologi forrige fredag.
– Selv vokste jeg opp blant restene av en skjødesløs industritid i Oslo. Slam-skum fra Bekkelaget renselag regnet ned over skolegården med jevne mellomrom, sa Melvær.
Melvær sitt barndomsunivers har sammen med industrien og resten av landet gått gjennom store endringer siden den gang. Men har vi på den andre siden av industriområdenes gjerder fått det med oss?
– Hvorfor tenker mange på industrien som forurensende og noe som tilhører fortiden, spurte Melvær studentene.
Siden oppstarten i 1986 har Bellona fulgt industrien tett. Miljøstifelsen avdekket flere miljøsvin på skogen i hele landet, noe som bidro til at industrien etterhvert ønsket å gjøre en endring. Det har gitt resultater, særlig i prosessindustrien.
– Norsk prosess- og mineralindustri har sluttet å forurense og kuttet langt mer i sine klimagassutslipp enn andre sektorer, sa Melvær.
Mens Norge kun har kuttet marginalt i sine klimagassutslipp siden 1990 (9 %), har prosessindustrien kuttet 43 %. Det har skjedd samtidig som produksjonen deres har økt. Så hvorfor ser mange fortsatt på industrien som en klimaversting?
– Min teori er at vi sluttet å forstå industrien når den forsvant fra byene våre og industrilokalene ble gjort om til kjøpesentre. Derfor har vi heller ikke fått med oss utviklingen siden 1980-tallet, sa Melvær til studentene.
Skal vi slutte med fossil energi må det bygges enorme mengder vindmøller, solceller og batterier. Det betyr at behovet for metaller fra prosessindustrien vil øke noe enormt fremover. Da må ambisjonene også stå i forhold.
– Prosessindustrien har potensial for å bli karbonnegativ, gjennom kombinasjonen av biomasse med karbonfangst- og lagring. Men det forutsetter at biomassen er bærekraftig produsert og at karbonet lagres permanent. Det vil si geologisk, sa Melvær.
Forelesningen ble møtt med stor interesse og gode spørsmål fra studentene i salen.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...