Nyheter

– Sahara Forest Project fortjener finansiering

(Foto: Annicken Vargel / Bellona)

Publiseringsdato: 15. desember, 2009

Skrevet av: Ola Innset

Sahara Forest Project ble i dag presentert i København, og Gro Harlem Brundtland var blant de som uttalte seg positivt til prosjektet Bellona er en del av.

Bellona er én av fire partnere i Sahara Forest Project som kombinerer CO2-lagring med produksjon av biomasse og ferskvann i ørkenområder. I dag ble den nye mulighetsstudien presentert i Bellona Room, og jakten på finansiering er nå i gang:

Bør finansieres

– Jeg mener at Sahara Forest Project fortjener en form for offentlig finansiering i tillegg til privat finansiering for å se om vi kan utløse potensialet for både matproduksjon og rent vann i tørre områder av verden, samt økt produksjon av ren energi og CO2-opptak gjennom revegetering av ørkenen, sa tidligere statsminister og FNs spesialutsending på klimasaker Gro Harlem Brundtland.

Brundtland var én av seks paneldeltakere som diskuterte prosjektet etter presentasjonen. Diskusjonen ble ledet av Jose María Figueres, tidligere president i Costa Rica, leder av Global Observatory og medlem av Club de Madrid.

Gjenoppbyggende vekst

Der Gro Harlem Brundtland lanserte begrepet «sustainable development», eller «bærekraftig utvikling» med FN-rapporten «Vår felles framtid» i 1987, lanserte Sahara Forest Project i dag begrepet «restorative growth», eller «gjenoppbyggende vekst».

– På Cæsars tid var det skog i Sahara. Tidligere har landbruk gått ut på å bruke opp jordas ressurser, men gjennom å etterligne mange av naturens prosesser kan vi drive landbruk som gjenoppbygger naturen, forklarte Michael Pawlyn fra Exploration Architecture, en av de fire partnerne i prosjektet.

Partnere

Pawlyn var sentral i byggingen av The Eden Project i England, og er en av verdens ledende eksperter på bærekraftig arkitektur, og biomimikk, etterligning av naturen.

De to andre partnerne for uten Bellona er ingeniørselskapet Max Fordham, og firmaet SeaWater Greenhouse, som står bak oppfinnelsen med samme navn. Dette er et drivhus som omdanner saltvann til ferskvann, og er en sentral del av Sahara Forest Project.

Bioproduksjon

Sahara Forest Project går i korte trekk ut på å produsere biomasse i ørkenområder, kun ved hjelp av saltvann. Anlegget inkluderer også solcellepaneler, og biomassen kan brukes til å produsere både elektrisitet, og mat, samtidig som fuktigheten rundt anlegget vil føre til at ny vegetasjon vil vokse opp i ørkenlandskapet. Anlegget vil også produsere ferskvann, og gi sårt tiltrengte arbeidsplasser i fattige land.

 

Gull verdt

– Dette idéen er gull verdt i en tid med en varm, overbefolket planet som må avkarboniseres raskt. Sahara Project har alle de rette elementene, og fortjener mye oppmerksomhet, sa Olav Kjørven fra FNs Utviklingsprogram (UNDP) under paneldebatten.

Deltakerne i paneldebatten var Gro Harlem Brundtland, Martin Frick fra Global Humanitarian Forum, Paul Simpson fra CDP Water Disclosure, Rawya Mansour fra Ramsco, Olav Kjørven fra UNDP, og leder i Bellona Frederic Hauge.