Nyheter

Databruk er en klima-joker

Runa Haug Khoury.
Runa Haug Khoury.
Bellona

Publiseringsdato: 2. desember, 2015

Skrevet av: Ellen Viseth

- Skyen er egentlig enorme servere som sluker strøm. Derfor er det viktig at datalagring skjer i land som har fornybar energi, sier Bellonas Runa Haug Khoury.

Digitalisering har store positive miljøeffekter, men også en klimarisiko.

Verdens datamengde vil trolig fordoble seg annethvert år fram mot 2020. Over 90 prosent av all digital informasjon som finnes, har blitt produsert i løpet av de siste to årene. Det har blitt knipset flere bilder de siste fem årene enn i hele resten av verdenshistorien.

Les nettsak og se video på VG Nett

– Å lagre data i «skyen» er et kjent begrep. Men skyen er ikke en sky. Skyen er enorme datasentre, fullpakket med servere som må driftes og kjøles – og dermed krever masse strøm. Derfor skaper de enorme utslipp dersom de drives på kullkraft, sier seniorrådgiver Runa Haug Khoury i Bellona.

 

Norden er perfekt for datasentre

Derfor jobber Bellona med å få slike datasentre til Norge, som har et overskudd av fornybar energi.

– Bare i Europa venter man at kraftbehovet vil øke med 6000MW innen 2020 på grunn av nye datasentre, ifølge Boston Consulting Group. Det ventes at denne sektoren vil stå for 2,3 prosent av globale utslipp i 2020. Det er mer enn all verdens flytrafikk, sier Khoury.

Et datasenter er i seg selv uten utslipp. Men strømmen det bruker kommer i enkelte land fra forurensende kullkraftverk og olje.

Les også: Norge kan bli verdens grønne hukommelse

 

Like mye strøm som Bergen

– Et stort datasenter kan i dag bruke like mye strøm som Bergen by. Dette gjør datasentre til en av de store klimautfordringene som det snakkes lite om: Datasentre kan bli det digitale samfunnets klimabomb, sier Khoury.

Les også: Norge senker el-avgiften for datasentre

Hun reiser neste uke til klimatoppmøtet i Paris der hun vil skape oppmerksomhet om den grønne skyen.

– Vi mener verdens voksende datamengder må driftes på fornybar kraft og at det må legges til rette for at de etableres i Norge. Vi snakker dessuten om mange tusen arbeidsplasser, sier Haug Khoury.

I Norge har man allerede flere datasentre, blant annet i Telemark, ved Stavanger og i Nordfjord.

– Nå skal Bulk Infrastructure også satse i Vennesla, hvor det også ligger svært godt til rette for denne industrien, sier Khoury.