Nyheter

Omsorgsbygg og Bellona samarbeider om fossilfrie byggeplasser

Bellona-rådgiver Lene Hodge.
Bellona-rådgiver Lene Hodge.
Ellen Viseth

Publiseringsdato: 13. januar, 2016

Omsorgsbygg Oslo KF og Bellona har inngått en samarbeidsavtale for de neste tre årene. Ett av hovedområdene i avtalen er å redusere utslipp fra byggeplasser.

En fjerdedel av transportutslippene i Oslo kommer fra anleggsdrift. Hovedstaden vår er Europas raskest voksende by og byggeaktiviteten vil øke. Omsorgsbygg skal blant annet bygge flere sykehjem, barnehager og brannstasjoner.

Omsorgsbygg og Bellona skal nå samarbeide for å kutte utslipp fra byggeaktivitet. Omsorgsbygg er allerede i gang, og har for eksempel fjernet oljefyring i alle sine bygg og testet ut elektriske gravemaskiner.

– Vi var også de første som tok i bruk solkraft på byggeplass, noe vi vil gjøre mer av. Vi vil også gå videre med å fjerne andre utslippskilder fra nye byggeprosjekter. Samarbeidet med Bellona er viktig og gir oss faglig tyngde til å gjøre gode valg, sier Per Morten Johansen.

Bellonas visjon er at de fossile utslippene i byggsektoren elimineres.

– Fremtidens byggeplass er ren, stille og elektrisk. Nå gleder vi oss til å gå i front for fossilfrie anleggsplasser sammen med Omsorgsbygg. Omsorgsbygg er allerede en ambisiøs byggherre og vi har stor tro på at de vil kunne bevege markedet, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Avtalen er treårig, med intensjoner om å forlenge samarbeidet.