Nyheter

Pressemelding: – Oljeutslipp må få konsekvenser

Bellona-leder Frederic Hauge.
Bellona-leder Frederic Hauge.
Bellona

Publiseringsdato: 9. oktober, 2015

8. oktober slapp Statoil ut 40.000 liter råolje i sjøen ved oljeplattformen Statfjord A. Bellona ser på dette som mulig miljøkriminalitet og vurderer politianmeldelse.

Bellona krever at Statoil skjerper sine sikkerhetsrutiner.

– Dette er tredje gang Statoil slipper ut olje på Statfjord siden 2007. Statoil har et Statfjord-kompleks, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Samme feil
I morgentimene torsdag fikk Statoil trøbbel med en av lasteslangene. Dette er nøyaktig samme feil som ved Norgeshistoriens nest største  oljeutslipp i 2007.

– Det som har skjedd i dag er nok et eksempel på at Statoil ikke lærer av tidligere feil. Dette kan vise seg å være et tilfelle av miljøkriminalitet der Statoil bør bøtelegges, sier Hauge.

En av Statoils eldste plattformer
Bellonas leder er samtidig bekymret over gjentatte uheldige hendelser på Statfjord-feltet. Dette er en av Statoils eldste plattformer på norsk sokkel.

– Statoil-ledelsen bør ta problemene på Statfjord mye mer alvorlig. Dagens utslipp er et tegn på at Statoil ikke tar arbeidet med helse-, miljø og sikkerhet på alvor i en tid der selskapet skal spare inn penger, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Få klarhet i årsaksforholdene
Bellona er fornøyde med at lasting til tankskipet er stoppet, og tilførselen til rørledningen og lastesystemet fra Statfjord A er stengt.

I 2007 rant det ut hundre ganger så mye råolje i forbindelse med en lasteoperasjon og Statoil ble senere bøtelagt med 25 millioner kroner.

Statoil opplyser til Teknisk Ukeblad at det viktigste for selskapet nå er å få kontroll på utslippet.

– Bellona vil  nå ta kontakt med Statoil og relevante myndigheter for å få klarhet i en rekke årsaksforhold. Basert på 30 års erfaring med å jobbe med oljeutslipp vurderer vi en politianmeldelse, avslutter Hauge 

For ytterligere kommentarer kan kommunikasjonssjef Magnus Borgen kontaktes på tlf 977 28 476.