Nyheter

Shell møtt med demonstrasjoner

Publiseringsdato: 29. april, 2003

Skrevet av: Glenn Hansen

Demonstranter i Nederland og London viste sterk misnøye med ledelsens lønnsøkninger og Shells dårlige miljøpolitikk under Royal Dutch/Shell Groups årlige aksjonærmøte.

Shell forsvarte ledelsens lønnsøkningen og argumenterte med at den var forsvarlig siden Shell har utkonkurrert mange rivaler. Høye lønninger er nødvendig for sikre at toppledelsen ikke hopper av til fordel for konkurrenter, mener de. For styreformann Philip Watts betyr dette en lønnsøkning på åtte prosent – det vil si totalt 1,8 millioner pund eller over 20 millioner kroner.

Til tross for ledelsens argumenter stemte 23 prosent av aksjonærene mot lønnsøkningen på det årlige aksjonærmøte holdt i London. ”The National Association of Pension Funds” (NAPF), med medlemmer som eier rundt en fjerdedel av aksjene, anbefalte å stemme mot forslaget. De viser til at Shells aksjepriser har falt med over 20 prosent det siste året.

Don’t Shell Out
Den britiske arbeidstakerorganisasjonen Amicus delte ut flygeblader til aksjonærer som deltok på møte i London, med mottoet ”Don’t Shell Out”. Flygebladene oppmuntret til å stemme mot forslaget om lønnsøkning siden Shell nylig annonserte at de ville kutte 650 arbeidsplasser for å spare penger. I mars annonserte selskapet at de ville kutte mer enn 4 000 arbeidsplasser verden over for å redusere kostnadene med opp til 20 prosent. Totalt har Shell over 100 000 ansatte.

Samfunnsmessige bekymringer
Lettere gikk det for Shell i Haag, hvor 261 av 270 millioner investorer stemte for å øke lederlønningene. Men også i Haag var det protester, men her gikk disse på Shells rulleblad i miljøsaker. Miljøorganisasjonen ”Friends of the Earth” i Nederland anbefalte ”Royal Dutch Petroleum” å starte en uavhengig etterforskning av oljeledningene deres i den sør-afrikanske byen Durban. Paul de Clerck fra ”Friends of the Earth” hevder at flere millioner liter bensin har lekket fra ledningene i en serie ulykker de siste to årene. President i ”Royal Dutch Petrolem”, Jeroen van der Veer, innrømmer at det har vært lekkasjer, og Shells styreformann Watts sa at de som mente de har fått helsemessige problemer på grunn av Shells aktiviteter, skulle ta kontakt.