Nyheter

Kina vil vokse grønnere

Publiseringsdato: 27. mai, 2004

Skrevet av: Eivind Hoff

Kinas økonomiske utvikling er ikke bærekraftig. Denne påstanden hever kanskje ingen øyenbryn i seg selv, men mer interessant er det at den kommer fra den statlige kinesiske miljøvernmyndigheten, SEPA.

SEPA er ikke kjent for å snu opp-ned på regimets offisielle sannheter, men tirsdag 25. mai kunne Financial Times melde at SEPAs visedirektør Pan Yue hadde uttalt at Kina fulgte Vestens ressursintensive vekst-modell, til tross for at den ikke passer Kina. Landet har en for stor befolkning til for små jordbruksarealer og for begrensede naturressurser.


– Eneste løsning er å utvikle fornybare energikilder, redusere avfallsmengdene og fremme resirkulering, sa han.


Kina vedtok en doktrine om bærekraftig utvikling i 2003, men begrepet har inntil nå vært vagt, uten ubehagelige tiltak for å endre landets utviklingskurs. Men nå tar altså SEPAs ledelse bladet fra munnen:


– I de siste 20 årene har forbruket av olje økt med 100 prosent, naturgass 92 prosent, stål 143 prosent, kopper 189 prosent og aluminium 380 prosent. Men selv om Kina har 21 prosent av verdens befolkning, har vi bare en brøkdel av verdens reserver av olje, naturgass, jernmalm, aluminium og andre naturressurser, sa Pan Yue, i følge Financial Times.


Disse manglene kan likevel kompenseres ved import. Verre er det med de 2,7 millioner kvadratkilometer som er spist opp av ørken, de 400 byene som mangler vann og den gule flodens minskende vannmengde og kroniske forurensning. Med 1,3 milliarder innbyggere er den vestlige utviklingsmodellen helt enkelt ikke mulig, verken for Kina eller resten av verden.


– Dersom kineserne ønsket å leve som amerikanerne, ville vi behøve fire jordkloder, sier Liang Congjie, en av Kinas ledende uavhengige miljøverneksperter til Financial Times.