Nyheter

Argentinas miljøminister til CC8

Publiseringsdato: 25. april, 2008

Skrevet av: Anne Karin Sæther

I 2006 var argentinske Romina Picolotti i Norge for å motta Sofieprisen for sitt miljø- og menneskerettighetsarbeid. I sommer kommer hun tilbake for å drøfte klimaløsninger på CC8-konferansen.

Romina Picolotti er miljøminister i Argentina, og vil være en av de profilerte deltakerne som skal åpne den internasjonale klimakonferansen CC8 på Verdens miljødag.

Climate Conference 08 (forkortet CC8) arrangeres av Club de Madrid, Miljøstiftelsen Bellona og Hafslund på Hafslund Hovedgård i Sarpsborg 5. og 6. juni 2008. Konferansen vil samle 100 spesielt utvalgte representanter fra politikk, næringsliv, akademia og organisasjoner, og skal bidra med innspill til forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale

– Denne konferansen er en fantastisk anledning til å diskutere fremtiden med utgangspunkt i verdens største utfordring – klimaendringene – på en konstruktiv og kreativ måte, sier Picolotti.

Anerkjent for sitt miljøarbeid

Picolotti har bakgrunn som en anerkjent jurist og menneskerettighetsaktivist, og i 1999 stiftet hun organisasjonen Center for Human Rights and Environment (CEDHA) – verdens første organisasjon som jobber med brudd på menneskerettigheter forårsaket av miljøødeleggelser.

Da Picolotti fikk den norske Sofieprisen i 2006, hyllet juryen henne for hennes utrettelige arbeid for fattiges rettigheter og mot store selskapers utbytting av mennesker og naturen.

Noen få uker etter prisutdelingen i Norge ble Picolotti utnevnt til statsråd for miljø og bærekraftig utvikling i Argentina, en posisjon hun har hatt siden.

Bygge tillit og forståelse

CC8-konferansens tema er ”Technology and Finance in Climate Cooperation”. Deltakerne skal drøfte hvilke tiltak innen teknologi og finansiering en ny internasjonal klimaavtale bør inneholde, og hvordan disse kan iverksettes.

– CC8-konferansen tar etter min mening opp de to helt sentrale temaene både når det gjelder å redusere utslippene og å tilpasse seg klimaendringene: teknologi og finansiering, sier Picolotti.

– Diskusjonen vi har der vi er nå i historien vil hjelpe oss, som ledere og som medlemmer av verdenssamfunnet, til å bygge den tillit og forståelse vi trenger for å utvikle en ny klimaavtale som kan bygge videre på dagens innsats. Det er vårt ansvar å beskytte de mest sårbare og å ta vare på jorda vår, sier hun.

Internasjonalt store navn

I tillegg til Picolotti vil profilerte aktører som Lord Nicholas Stern (økonomen bak Stern-rapporten), Ricardo Lagos (tidligere president i Chile, spesialutsending for klimaendringer i FN og president i Club de Madrid), Gro Harlem Brundtland (som også er spesialutsending for klimaendringer i FN) og Göran Persson (tidligere statsminister i Sverige) være blant deltakerne på CC8-konferansen.

Også Göran Persson er blitt tildelt den norske Sofieprisen. Han fikk prisen i 2007 for sitt politiske lederskap innen klimapolitikk. Juryen uttalte da at Sverige hadde blitt et foregangsland innen miljø.

Arrangørene av klimakonferansen

De tre som står bak konferansen stiller med hver sine ulike perspektiver på klimaendringene:

Club de Madrid er en organisasjon for tidligere presidenter og statsministere fra demokratiske land. Organisasjonen jobber med globale temaer som påvirker bærekraftig og demokratisk utvikling, og klimaendringer er pekt ut som et av disse temaene.

Bellona er en løsningsorientert miljøvernorganisasjon med kontorer i Oslo, Brussel, Washington, Murmansk og St. Petersburg, og Hafslund ASA er et energiselskap som satser tung på utvikling av fornybar energi.

Klimakonsert

Konferansen etterfølges av en stor klimakonsert i parken ved Hafslund Hovedgård lørdag 7. juni. Flere av de største artistene i Norge vil være samlet: Kaizers Orchestra, deLillos-85, Madcon, Bertine Zetlitz, Ida Maria, Surferosa, Henning Kvitnes og CC Cowboys. Thomas Numme og Harald Rønneberg skal være konferansierer.

Les mer om Climate Conference 08, Climate Concert 08, Club de Madrid, Bellona og Hafslund på CC8.no.