Stor interesse for skrogvask
For to år siden tok Bellona initiativ til etableringen av Clean Hull Initiative for å utvikle en ISO-standard om vask av skipsskrog. Nå nærmer den se...
Nyheter
Publiseringsdato: 9. juni, 2008
Skrevet av: Eivind Hoff
Nyheter
Fredag 7. juni arrangerte Bellona klimaseminar i forbindelse med et møte under de internasjonale klimaforhandlingene i Bonn. Samtidig ble CC8-konferansen avholdt i Sarpsborg, hvor konferansedeltakerne gjennom et åpent brev kom med en rekke konkrete anbefalinger for å redusere de globale klimagassutslippene. Blant annet ønsker de seg et internasjonalt avtaleverk for å fremme miljøvennlig teknologi.
Gode anbefalinger
Seminaret i Bonn ble ledet av New Zealands tidligere statsminister, Jennifer Mary Shipley. Hun kom rett fra CC8-konferansen i Sarpsborg.
– CC8-konferansen klarte virkelig å formidle at teknologiske løsninger eksisterer og at vi alle må bidra til å møte klimautfordringen, sier Shipley.
José Alberto Garibaldi, rådgiver for den engelske regjeringen på klimaspørsmål, mener CC8-anbefalingene var av sjelden kost.
– Beskrivelser fra statsledere om hvordan deres land klarte å redusere klimagassutslipp uten å stoppe økonomisk vekst, og forslag om å ta nasjonale tiltak i betraktning i internasjonale klimaforhandlinger var noen av de tingene som ble diskutert på CC8-konferansen. Det har jeg sjelden hørt, sa han.
Velge vinnere
Det åpne brevet fra CC8-konferansen fikk bred støtte av debattantene på seminaret. Karsten Sach i det tyske miljøverndepartementet var enig i at det var avgjørende å ha tiltak som både stimulerte tilbudet og etterspørselen av klimarelaterte løsninger.
– Jeg er uenig i at vi ikke må velge vinnere. CO2-håndtering er et eksempel på en teknologi med et stort potensial. Vi er nødt til å gjøre teknologiske prioriteringer, se om teknologien fungerer og gjennomgå støttetiltakene etter en stund, sa Sach.
Global auksjon av utslippstillatelser
– Tillit er et av de største problemene vi møter i klimaforhandlingene, med utviklingsland som mener at industriland ikke har gjort det de lovet, sier Norges forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm.
– Det er mange utfordrende forslag i brevet fra CC8-konferansen, sier hun videre, og påpeker at diskusjoner rundt de samme temaene også pågikk i Bonn.
Bjurstrøm mente det meste kokte ned til et spørsmål om finansiering.
– Norge har foreslått et nytt finansieringssystem med global auksjon av en viss andel av nasjonale utslippstillatelser etter Kyoto-perioden, forklarer hun.
Avkastningen fra denne auksjonen ville garantere en forutsigbar og pålitelig kilde til inntekter for et multilateralt klimafond som ville være uavhengig av årlige statsbudsjett.
Konkrete forslag
Lu Xuedu, i Kinas departement for forskning og teknologi, er spesielt fornøyd med alle de praktiske idene som CC8-anbefalingene inneholder – i kontrast til de internasjonale klimaforhandlingene.
– Det har vært mye snakk om teknologioverføring i klimaforhandlingene, men ingen fremskritt på det konkrete innholdet, sier Xuedu.
Seminaret ble filmet og er tilgengelig på disse sidene fra 9. juni.
For to år siden tok Bellona initiativ til etableringen av Clean Hull Initiative for å utvikle en ISO-standard om vask av skipsskrog. Nå nærmer den se...
– Tre år med svake budsjetter på klima og nå et fjerde fra regjeringen Støre. Igjen mangler det tiltak og midler som omstiller Norge i tråd med 2030-...
– Hvis Bellona ikke fantes, måtte vi ha funnet dere opp, sa generaldirektør for DG CLIMA i EU-kommisjonen, Kurt Vandenberghe, da han åpnet Bellonas C...
«Nå står de dårlige grønne nyhetene i kø» skriver Magnus Takvam på Altinget, men underspiller at grønn omstilling pågår for fullt utenfor Norge. Spør...