Havets julekalender
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
Nyheter
Publiseringsdato: 9. februar, 2009
Skrevet av: Ola Innset
Nyheter
Bellona har nettopp deltatt på konferansen Delhi Sustainable Development Summit i New Dehli i India. Blant en rekke høytstående politikere og forskere som var til stede, var professor Hans Joachim Schellnhuber, en anerkjent klimaforsker og mangeårig medlem av FNs klimapanel.
Sammen med flere andre klimaforskere hevder Schellnhuber nå at klimapanelets tidligere prognoser har vært altfor lite pessimistiske.
Må bli «karbonnegative»
Schellnhuber mener at Carbon Negative, teknologi som kombinerer biomasse som for eksempel trær eller alger med CO2-håndtering, må innføres så raskt som mulig.
Siden CO2-utslippene fra biomasse er en del av det naturlige kretsløpet, vil deponering av disse føre til at man faktisk fjerner CO2 fra atmosfæren, derav navnet Carbon Negative.
– Treplanting kommer til å bli verdens mest lønnsomme forretningsdrift, spår han.
Russisk rullett
Schellnhuber er tidligere rådgiver for både Tysklands forbundskansler Angela Merkel og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso, og er derfor en person som blir lyttet til.
Nå sier han at vi i virkeligheten har en 1 til 5 sjanse for å unngå temperaturøkning over 2 grader celsius, og sammenligner dette med russisk rullett. Etter hans mening må utslippene kuttes med hele 80-95 prosent innen 2050.
FNs klimapanels rapport fra 2007 sier at utslippskutt på 50-85 prosent vil være nødvendig innen 2050 for å unngå en CO2-konsentrasjon i atmosfæren på over 450 ppm (parts per million), noe som sannsynligvis vil gi en temperaturstigning på 2 til 2,4 grader.
Også den anerkjente amerikanske klimaforskeren James Hanson har tidligere gått ut og sagt at FNs klimapanel ikke tar hardt nok i. Han mener at vi må få atmosfærens CO2 helt ned til 350 ppm.
Tilpasning
Jack Herheim og Bjørn Utgård i Bellona deltok på konferansen i India. Herheim sier at det nå blir stadig mer snakk om hvordan fattige land kan tilpasse seg klimaendringene:
– For mange fattige land er ikke klimaendringene lenger noe fjernt spøkelse, nå er det blodig alvor, og mange av disse landene er nå vel så opptatt av hvordan de kan tilpasse seg mer ekstremvær som de er av utslippskutt.
– I de afrikanske landene er kanskje ikke dette så rart, siden de er blant dem som blir aller hardest rammet av klimaendringene, samtidig som hele det afrikanske kontinent kun står for fem prosent av verdens totale utslipp. USA er til sammenligning ansvarlig for 25 prosent av verdens utslipp, til tross for at de kun har en fjerdedel av Afrikas befolkning, sier han.
Redd for København
I desember møtes verdens ledere til klimatoppmøte i København. Der skal det etter planen fremforhandles en ny internasjonal klimaavtale som skal ta over for Kyoto-protokollen. Herheim forteller at flere og flere nå er i ferd med å miste troen på at verdens ledere vil klare å samles om en bindende avtale for reduksjon av klimagasser:
– ”Most countries are more afraid of Copenhagen than they are of climate change”, sa Brice Lalonde, en tidligere fransk miljøvernminister. Det sier ganske mye om forhandlingsklimaet. Mange land er bekymret over konsekvensene av klimaendringene, men de virker å være enda mer bekymret over kostnadene for de ulike tiltakene, sier Herheim.
– Verden trenger lederskap nå, og USA, EU, India og Kina må gå foran, sier han.
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...
Bellona har deltatt på klimaforhandlingene siden starten, og noterer framgangen innen kvotehandel og finansiering som viktige skritt i riktig retning...
Russland er i ferd med å trekke seg fra en internasjonal miljøavtale. Avtalen sørget for milliarder i internasjonal finansiering til opprydning av So...