Nyheter

– Klokken har tikket ned til null

Yvo de Boer, leder av UNFCCC
(Foto: AP)

Publiseringsdato: 7. desember, 2009

Skrevet av: Ola Innset

Generalsekretær Yvo De Boer kom med sterke oppmaninger til forhandlerne under åpningsseremonien av klimatoppmøtet i København i dag: - Klokken har tikket ned til null, nå er det tid for handling.

Klimatoppmøtet i København åpnet i dag tidlig i Bella Center, like utenfor byen.

Møtet arrangeres av FNs rammeverkskonvensjon for klimaendringer (UNFCCC), og er det femtende forhandlingsmøtet (15th conference of the parties – COP15).

Tid for samarbeid

Yvo De Boer er generalsekretær i UNFCCC, og ble verdensberømt da han brast i gråt under det tilsvarende møtet på Bali for to år siden. På åpningsseremonien i Bella Center i dag var han svært tydelig:

– Dette er ikke tiden for å gjenta velkjente posisjoner. Dette er tiden for samarbeid, og for å levere en god avtale.

Avgjørende uker

Bellona er godt representert under forhandlingene i København med sin egen paviljong både på Rådhusplassen, og i konferansesenteret. Frederic Hauge er på plass for å følge forhandlingene, og er klar for to tøffe uker:

– Vi står foran to avgjørende uker. Alvoret i klimaendringene er dramatisk.

Se hele Bellonas program under toppmøtet i København her.

Ambisiøs avtale

Første taler under åpningsseremonien var Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Han oppfordret delegatene til å kanalisere all politisk vilje til en streng, og ambisiøs avtale.

– Dere må være konstruktive, fleksible, og realistiske, sa han.

Trakk fram Danmark

Nobelprisvinner og leder for FNs klimapanel (IPCC), Rajenda Pachauri, talte også til forsamlingen, og minnet om klimapanelets funn, og trakk fram vertslandet Danmark som et eksempel til etterfølgelse:

– Dansk vindkraft er i dag hundre ganger mer effektiv enn i 1980. Det siste tiåret har dansk vindkraft-eksport steget fra 200 til 3600 megawatt, og bidrar dermed til å forsyne verden med ren energi.

Mye politisk vilje

Danske Connie Hedegård ble valgt til leder av konferansen. Før formalitetene begynte kom hun med følgende oppfordring:

– «København» var lenge en tidsfrist, langt unna. Men nå er det «nå». Det kommer aldri til å finnes mer politisk vilje enn nå.

Så begynte konferansen og delegatene er nå i gang med å jobbe seg gjennom sakslisten på det to uker lange møtet.