
Norge bremsekloss i klimaforhandlinger
Norge har inntatt rollen som bremsekloss i forhandlingene om klimagassutslipp fra global skipsfart. Sammen med Kina, Brasil og andre land med lave kl...
Nyheter
Publiseringsdato: 14. desember, 2009
Skrevet av: Tone Foss Aspevoll
Nyheter
NHO forslår å kutte Norges klimagassutslipp med i 2020 med 12 millioner tonn i forhold til referansebanen. Næringslivets hovedorganisasjon valgte FNs klimatoppmøte i København som ramme for dette svært defensive forslaget.
– NHOs forslag bringer Norges utslipp omtrent tilbake til 1990-nivå i 2020. Etter tretti år med klimapolitikk skal NHO tilbake til start, påpeker Bellonas nestleder Marius Holm.
Stortinget har gjennom klimaforliket vedtatt kutt i Norges klimagassutslipp på 15-17 millioner tonn CO2 innen 2020. Bellona viste i mai i år gjennom sin klimamelding, Norges helhetlige klimaplan, at det er mulig å kutte Norges utslipp med 30 prosent fra 1990-nivå, og altså slippe ut 12-13 millioner tonn mindre enn NHOs forslag.
Her finner du NHOs klimahandlingsplan. NHO-president Paul-Chr. Rieber sa da han la fram NHOs plan, at det ikke er realistisk økonomisk å kutte mer enn NHOs forslag.
Bellona jobber tett sammen med deler av norsk næringsliv, der flere aktører er viktige pådrivere for mindre klimagassutslipp
– NHOs klimamelding er tydeligvis et resultat av et minste felles multiplum fra næringslivet. NHO synes å være drevet av en konsensus der verstingene drar ned de mest offensive, sier Holm.
Hvis alle rike land gjør som NHO anbefaler, går vi mot minst fire graders oppvarming, i stedet for det vedtatte målet om maks 2 grader oppvarming for å unngå farlige klimaendringer. En rekke land, blant annet stillehavsøyene, krever begrensning på 1,5 grader. Landene deres er allerede i ferd med å synke i havet.
– Jeg hadde forventet at NHO skulle legge fram forslag til hvordan næringslivet kan bidra til at Norge kan kutte klimagassutslipp i henhold til klimaforliket, sier Holm, og er skuffet og trist over NHOs forsøk på omkamp på norsk klimapolitikk.
SFT skal i februar legge fram sin klimakur, hvor de har samlet innspill til hvordan Norges klimagassutslipp kan begrenses.
– NHO kunne godt ventet på SFTs klimakur, for å få litt flere innspill til hvordan næringslivet kan bidra. Jeg håper de er villige til å revidere sin klimamelding etter at SFT legger fram sin klimakur, sier Holm.
Norge har inntatt rollen som bremsekloss i forhandlingene om klimagassutslipp fra global skipsfart. Sammen med Kina, Brasil og andre land med lave kl...
– Nøtene er en betydelig del av oppdrettsanleggene. De holder fisken innenfor merdene samtidig som de sikrer god vannstrømning. Men en opphoping av m...
Onsdag 19. mars publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) «State of the Global Climate 2024«. – Viser tydelig hvorfor klimapol...
– Dette er det mest spennende og innholdsrike semesteret gjennom hele bachelor løpet mitt. Det har absolutt gitt mersmak og er en bekreftelse på at j...