Nyheter

– Solenergi gir makt til folket

(Foto: Annicken Vargel / Bellona)

Publiseringsdato: 11. desember, 2009

Skrevet av: Ola Innset

– Med solcellepaneler på taket kan folk produsere sin egen energi, og selge det de ikke trenger selv til strømnettet, sa Costa Ricas tidligere president Jose María Figueres under Bellonas debattmøte om solenergi i København i dag.

I dag er «Solar Day» i Bellona Room på Bella Center i København. Dagen begynte med et møte arrangert i samarbeid med det norske solenergiselskapet REC.

Gir makt

Jose María Figueres var president i Costa Rica fra 1994-98. Nå er han tilknyttet organisasjonen Global Observatory som ambassadør, sammen med blant andre Rajenda Pachauri, Desmond Tutu og Richard Branson.

– Vi må vise folk at solenergi er her nå, at det er brukbart for alle, og ikke bare en høyteknologisk framtidsvisjon fra California. Det gir makt til folket å kunne ha sitt eget solcellepanel på taket og produsere sin egen energi, sa Figueres.

Tre områder

Figueres identifiserte tre viktige felt for utnytting av potensialet i solenergi: folkelig kommunikasjon, prisnivå, og byråkrati rundt implementering av solenergi:

– Vi må gjøre prisene lavere, og vi må sørge for at man ikke må i gjennom en slik enorm papirmølle for å begynne med solenergi som man må i dag, sa han.

Stor motstand

Frederic Hauge fokusert også på byråkrati og andre hindre for fullskala utnyttelse av solenergi:

– Det finnes mange andre barrierer enn de teknologiske, og det er stor motstand mot solenergi. Blant annet subsidieres både olje og kull med rundt 300 milliarder dollar årlig. Utslippene kunne vært kuttet med ti prosent dersom disse ble fjernet, og enda mer dersom subsidiene ble gitt til solenergi i stedet, sa Hauge.

Effektiv energi

REC-direktør Ole Enger forklarte solenergiens enorme potensial, og fortrinn framfor andre energikilder:

– Verden trenger mer energi, og de tradisjonelle, fossile kildene er ikke i stand til å gi oss det vi kommer til å behøve. I løpet av én time får vi inn like mye energi fra sola som hele verden forbruker på ett år, sa han.

– Solcellepaneler har en levetid på 25 år, etter et års bruk har de allerede produsert mer energi enn det kostet å lage dem. I tillegg er de mer effektive siden energien produseres rett ved eller der den forbrukes, og man dermed slipper å sende den via nettet, som er et enormt tapssluk, forklarte han.

Innleggene ble fulgt av en paneldebatt med Erik Sauar (REC), Dr. Murray Cameron (visepresident i Den europeiske solenergiforeningen), og Eduardo Montalvo (fra Spanish Climate Change Bureau). Se video av hele møtet her.