Nyheter

Klimafinansiering et hot tema

Publiseringsdato: 5. november, 2010

Skrevet av: Ruth Astrid Sæter

100 milliarder amerikanske dollar til klimatiltak innen 2020. Det er summen man ble enig om under klimaforhandlingene i København. Men hvordan skal midlene skaffes til veie? Det er et spørsmål både statsministeren og Bellona har engasjert seg i.

I ettermiddag, norsk tid, overleverer statsminister Jens Stoltenberg en rapport om klimafinansiering til FNs generalsekretær i New York. Arbeidet til høynivågruppen som står bak rapporten, er blitt ledet av Norge og Etiopia.

Det de har sett på, er hvilke inntekter man kan skaffes til veie for å investere i klimatiltak. I gruppen satt også Sir Nicolas Stern, kanskje best kjent for Stern-rapporten der anslaget stammer fra.

Flere rapporter

Klimafinansiering er et hot tema for tiden, ikke bare i FN-sammenheng. Senest denne uken presenterte Global Climate Network (GCN), en verdensomfattende gruppe tenketanker der Bellona er medlem, sin rapport «Investing in Clean Energy».

– Vi presenterer fem ulike måter som kan finansiere klimareduksjoner i u-land, for å sikre at disse gjør de rette investeringene frem mot et lavkarbon-samfunn, forteller Svend Søyland, internasjonal rådgiver i Bellona. Han utdyper:

– Et av funnene er at offentlige midler kan utløse betydelig større private investeringer i ren energi og klimareduksjoner. Målet vårt er at denne rapporten vil kunne være til hjelp for nasjonale delegasjoner når en skal diskutere hvordan man skal få de 100 milliarder dollarene på bordet.

Søyland opplyser at Bellona vil, sammen med sine internasjonale partnere i GCN invitere sentrale nasjonale delegasjoner til samtaler i Cancun.

bodytextimage_Svend-Soyland1.jpg

 

Savner prioriterte tiltak

Når det gjelder rapporten som Stoltenberg skal presentere, så har den sett på klimafinansiering i et mer generelt perspektiv. Rapporten vil spille en viktig rolle under klimaforhandlingene i meksikanske Cancun senere denne måneden. Innholdet i rapporten er lekket ut allerede, og Søyland savner retning og en strammere prioritering i vurderingene.

– De kloke herrer har regnet på mulige finansieringsformer og presenterer for så vidt en rekke mulig tiltak og virkemidler. Problemet er imidlertid at de har laget en à la carte-meny uten å foreslå husets favoritter, sier Bellona-rådgiveren.

– Vi hadde håpet de hadde tatt utfordringen med å prioritere, at de hadde våget seg frampå med noen anbefalinger som ga litt retning. Det ville gjort det videre arbeidet lettere for FN også, påpeker Søyland.

 

Følg overrekkelsen live

Vil du se Stoltenberg overrekke rapporten live, kan du følge pressekonferansen direkte via denne linken. Pressekonferansen starter kl. 09.15 lokal tid (15.15 norsk tid).