Nyheter

Isen smelter enda raskere

Arktis

Publiseringsdato: 20. september, 2007

Skrevet av: Ola Innset

Aftenposten melder i dag at sjokkrapporten fra i vår som sa at Nordpolen kan bli isfri sommeren 2080 allerede er foreldet. Det nye anslaget er 2040. – Dette er dramatiske meldinger som politikerne må ta inn over seg, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Det føyer seg inn i rekken av dramatiske rapporter som har kommet siste halve året som framskriver virkningene av klimaendringene langt raskere og mye kraftigere enn hva vi tidligere har vært i nærheten av å tro, sier Frederic Hauge til Bellona Web.

Ferske tall fra det amerikanske forskningssenteret National Snow & Ice Data Center viser at is-smeltingen i Arktis har vært ekstrem i år. Havisen har smeltet i et tempo og omfang som forskerne ikke trodde var mulig før om et par tiår.

I 1903 klarte Roald Amundsen med nød og neppe å bli den første til å navigere seg gjennom Nordvestpassasjen. Canadiske og amerikanske myndigheter har nå slått fast at passasjen i dag er helt isfri, og fullt seilbar for de fleste fartøy.


Global utfordring

– Vi er nå i en situasjon som er globalt meget utfordrende, sier Frederic Hauge.

På mandag holder FNs generalsekretær Ban Ki-moon krisemøte. Toppledere fra over 70 land har meldt sin ankomst til New York.

– Vi kan ikke forsette som om ingenting har skjedd. Tiden har kommet for global og omfattende handling, sier generalsekretæren i en pressemelding.

FNs årlige klimaforhandlingene finner sted på Bali i desember. Kyoto-avtalen går ut i 2012 og FNs generalforsamling har allerede vedtatt at en ny plan må være ferdig senest i 2009.


CO2-håndtering

– Dette kan ikke løses uten en omfattende bruk av energieffektivisering og fornybar energi. I tillegg må CO2-håndtering spille en nøkkelrolle, koste hva det koste vil, sier Hauge.

Hva betyr det i praksis?

– CO2-håndtering er våpenet vi ikke hadde da vi forhandlet fram Kyoto-avtalen. Alle gode krefter må nå se hva denne tekniske muligheten kan bidra til for å etablere en ny internasjonal avtale hvor også USA, Australia og Canada er med, sier Hauge.

–Kostnadene for CO2-håndtering er ikke lenger relevante. Dette er noe vi er nødt til å gjennomføre. Derfor må prosjektene må fremskyndes ikke utsettes. Da tenker jeg for eksempel på CO2-håndteringsprosjektene på Tjeldbergodden og Kårstø. Disse må framskyndes kraftig og ikke utsettes, slik som regjeringen nå gjør.