Samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr – fast track eller sneglefil?
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
Nyheter
Publiseringsdato: 20. september, 2007
Skrevet av: Ola Innset
Nyheter
– Det føyer seg inn i rekken av dramatiske rapporter som har kommet siste halve året som framskriver virkningene av klimaendringene langt raskere og mye kraftigere enn hva vi tidligere har vært i nærheten av å tro, sier Frederic Hauge til Bellona Web.
Ferske tall fra det amerikanske forskningssenteret National Snow & Ice Data Center viser at is-smeltingen i Arktis har vært ekstrem i år. Havisen har smeltet i et tempo og omfang som forskerne ikke trodde var mulig før om et par tiår.
I 1903 klarte Roald Amundsen med nød og neppe å bli den første til å navigere seg gjennom Nordvestpassasjen. Canadiske og amerikanske myndigheter har nå slått fast at passasjen i dag er helt isfri, og fullt seilbar for de fleste fartøy.
Global utfordring
– Vi er nå i en situasjon som er globalt meget utfordrende, sier Frederic Hauge.
På mandag holder FNs generalsekretær Ban Ki-moon krisemøte. Toppledere fra over 70 land har meldt sin ankomst til New York.
– Vi kan ikke forsette som om ingenting har skjedd. Tiden har kommet for global og omfattende handling, sier generalsekretæren i en pressemelding.
FNs årlige klimaforhandlingene finner sted på Bali i desember. Kyoto-avtalen går ut i 2012 og FNs generalforsamling har allerede vedtatt at en ny plan må være ferdig senest i 2009.
CO2-håndtering
– Dette kan ikke løses uten en omfattende bruk av energieffektivisering og fornybar energi. I tillegg må CO2-håndtering spille en nøkkelrolle, koste hva det koste vil, sier Hauge.
Hva betyr det i praksis?
– CO2-håndtering er våpenet vi ikke hadde da vi forhandlet fram Kyoto-avtalen. Alle gode krefter må nå se hva denne tekniske muligheten kan bidra til for å etablere en ny internasjonal avtale hvor også USA, Australia og Canada er med, sier Hauge.
–Kostnadene for CO2-håndtering er ikke lenger relevante. Dette er noe vi er nødt til å gjennomføre. Derfor må prosjektene må fremskyndes ikke utsettes. Da tenker jeg for eksempel på CO2-håndteringsprosjektene på Tjeldbergodden og Kårstø. Disse må framskyndes kraftig og ikke utsettes, slik som regjeringen nå gjør.
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...