–En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 13. november, 2008
Skrevet av: Håvard Lundberg
Nyheter
– Dette er for så vidt en forventet nyhet, men den er likevel veldig skremmende. Nå ser vi en urovekkende issmelting både på polene og på Grønland, og det understreker behovet for å få på plass klimatiltak som fornybar energi, energieffektivisering og CO2-håndtering umiddelbart, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
Klar sammenheng
Aldri før har man kunnet koble høyere temperaturer og issmelting i Antarktis og Arktis direkte til menneskelig aktivitet. Det skyldes blant annet manglende observasjonsdata og høy naturlig variasjon i klimaet.
En ny studie, som ble publisert i Nature GeoScience 30. oktober, fyller tomrommet.
– For første gang har vi vært i stand til å tilskrive oppvarming i både Arktis og Antarktis direkte til menneskelig aktivitet, sier Nathan Gillett ved Englands University of East Anglia, som har ledet arbeidet med studien, til Reuters.
Påviser menneskelig påvirkning
Den nye studien har brukt et oppdatert datasett med overflatetemperaturer og simuleringer fra fire sammenkoblede klimamodeller for å fastslå årsaken til de observerte endringene i polartemperaturene.
Med denne framgangsmåten har forskerne kommet fram til at de observerte høye temperaturene ikke kan forklares intern klimavariasjon eller naturlige klimadrivere. Forskningsresultatene demonstrerer at menneskelig aktivitet allerede har ført til vesentlig oppvarming av begge polarregionene.
Dette sammenfaller med en studie fra NASA tidligere i år,som påviser 75 prosent økning i istap i Antarktis. Forskerne har oppdaget en skarp økning i Antarktis istap, som tilsvarer en global havøkning på 0,3 millimeter i 1996 til 0,5 millimeter i 2006.
Smelterekord i Arktis
På slutten av sommeren hvert år smelter isen i Arktis under den såkalte smeltesesongen. Det er på dette tidspunktet forskere måler den årlige laveste utbredelsen av isen.
I fjor vinter ble det satt historisk smelterekord. Tykkelsen på isen i store deler av Arktis hadde en tilbakegang på opptil 19 prosent sammenlignet med vintre fem år tilbake. Uvanlig varme værforhold ble observert over Arktis i 2007.
I år har det vært kaldere i Arktis, men likevel har omfanget av den arktiske isen sunket til nest lavest nivå siden målingene startet i 1979. Til tross for at smeltingen i 2008 ikke slo rekorden fra i fjor, viser data fra NASA at isen smeltet fortere enn noen gang under den fire uker lange smelteperioden i august.
Photo: NSIDC
Bare ved 1 meter stigning vil 4 500 km2 bli lagt under vann ved Nilen-deltaet i Egypt. Dette alene vil berøre over 6 millioner mennesker. Hovedstaden Banjul i Gambia vil bli lagt under vann. Ifølge det britiske Tyndall Centre for Climate Change Research vil en global havstigning på 1 meter ramme over 100 millioner mennesker tilsammen.– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...