Nyheter

Bellona blir medlem i Arctic NGO Forum

(Foto: Harley D. Nygren/Wikimedia Commons)

Publiseringsdato: 1. februar, 2012

Skrevet av: Magnus Borgen

– Bellona er stolte av å meddele at vi som første organisasjon herved melder oss inn i det nyopprettede Arctic NGO Forum, sa Frederic Hauge under sin innledning på Europaparlamentets høring om olje og gass i arktiske områder i formiddag.

Bellona var en av medarrangørene da Europaparlamentet onsdag formiddag diskuterte realiteter innen olje- og gass i arktiske områder. Formell vertinne var den tidligere finske miljøvernminister, Satu Hassi, som i dag er parlamentsmedlem for De Grønne.

Bellona-leder Hauge berømmet i sitt innlegg EU for å ta initiativ til å diskutere status, trender og risiko rundt olje- og gassaktiviteter i Arktis.

– EU spiller en betydelig rolle for å beskytte en så sårbar og viktig del av verden, uttalte Hauge, som tilbringer lange dager på jobb i Brussel denne uken.

I går snakket han for EU-Kommisjonen om sikkerhet offshore.

Nytt og viktig nettverk

En rekke norske og internasjonale miljøorganisasjoner og forskningsinstitutter forventes å tilslutte seg det EU-sponsede initiativet utover vinteren.

Bellonas Sigurd Enge deltok på det aller første oppstartsmøtet i Arendal for en drøy uke siden.

– Det nyopprettede Arctic NGO Forum er et konkret eksempel på EUs engasjement for arktiske strøk. Det er gledelig og inspirerende å kunne være en del av et nytt nettverk der fokus er miljø- og klimaløsninger for å beskytte sårbare områder i Arktis.

Arctic NGO Forum vil:

1. Skape bedre samarbeid mellom miljøorganisasjoner for å øke effektivitet og innflytelse opp mot beslutningstakere i offentlig og privat sektor

2. Øke organisasjonenes evne til å dele kunnskap og bygge kapasitet.

3. Skape muligheter for forståelse og dialog mellom miljøorganisasjoner og lokalbefolkningen som lever i arktiske strøk.

4. Øke forståelse om trusler mot miljøet i Arktis, og hvilke potensielle løsninger som finnes.

5. Bruke forumet som en måte å identifisere viktige saker og sette disse sakene opp på den politiske agendaen.