– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 23. januar, 2015
Skrevet av: Ellen Viseth
Nyheter
– Vi tror Barentshavet blir isfritt hele året innen 2050. Det var den klare beskjeden fra Polarinstituttets leder Jan-Gunnar Winther, da han innledet Bellonas Arktis-seminar i Tromsø onsdag 21. januar.
Winther er også en av forskerne bak den siste rapporten fra FNs Klimapanel, som slår fast at 50-100 cm stigning i havnivået i løpet av dette århundret er veldig sannsynlig.
– Singapore har nå forberedt seg på én meter havstigning. Altså i handling, ikke bare ord. Det er ekstremt dyrt, for de må løfte all infrastruktur. Men politikerne der tror de vil spare på det i det lange løp, forteller Winther.
Svalbard har blitt mildere
I fjor hadde Singapore både den verste flommen og den verste tørken noensinne. I Middelhavet gir klimaendringene samme utslag: Totalt sett blir det tørrere, men det vil regne mer intenst.
Men klimaet vil endre seg aller mest i Arktis, ifølge Winther. Forskerne ser for seg en temperaturøkning på 8-10 grader. Og det er allerede i gang:
– Vi nå til sørspissen av Svalbard for å finne Finnmarks 1980-klima. For elleve år siden lurte vi på om vi noen gang kom til å få makrell i Nord-Norge. Nå har vi det helt opp til Svalbard, sier Winther.
Kan ødelegge USAs matproduksjon
Han forteller at Arktis blir grønnere med nye typer vegetasjon og andre insekter enn før. I tillegg smelter permafrosten.
– Det har alltid ligget en luftstrøm rundt Arktis som både hindrer varm luft i å komme inn, og kald luft i å komme ut. Denne sirkelen slår nå sprekker. Vi vet ennå ikke hva det får å si, for eksempel for matproduksjonen i USA, sier Winther.
Han mener alle arktiske stater må samarbeide mot klimaendringene, og tar til orde for nye næringer i nord.
– Vitenskapelig har vi mange bevis. Klimaendringene går 20 ganger raskere enn før, og menneskets innvirkning er hovedårsaken. Effektene og kostnadene er enorme for helse, mat og sikkerhet. Vi har ikke annet valg enn å få ned utslippene drastisk. Vi har fortsatt mulighet til å gjøre mye mer, sier Winther.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...