Nyheter

EU-parlamentet vil stoppe oljeboring i Arktis

Sigurd Enge
Sigurd Enge
Bellona

Publiseringsdato: 7. mars, 2017

Skrevet av: Ellen Viseth

EU-parlamentet vil si nei til oljeboring i arktiske farvann i hele EU/EØS-området. Et sterkt signal til Norge om at EUs folkevalgte ikke ønsker oljeaktivitet i sårbare områder, sier Bellona-rådgiver Sigurd Enge.

EU-parlamentet vil neste uke vedta en uttalelse som sier nei til oljeboring i arktiske farvann i hele EU og EØS-området. EU-parlamentet ønsker også strenge og likelydende sikkerhetsstandarder i Arktisk Råd og for alle arktiske kyststater.

– Det er svært kjærkomment at EU-parlamentet vil vedta dette. Selv om det ikke er juridisk bindende, gir det et sterkt signal både til EU-kommisjonen og til Norge om at Europas folkevalgte ikke ønsker å oljeaktivitet i arktiske områder, sier Bellonas rådgiver i Arktis-spørsmål, Sigurd Enge.

 

Gjør som Obama og Trudeau 

På tampen av fjoråret signerte USAs daværende president Obama og Canadas statsminister Justin Trudeau et moratorium for ny oljeaktivitet i nord-Amerikanske arktiske områder.

– Vi setter stor pris på at EU-parlamentet går foran med denne resolusjonen. Dette gir oss drahjelp for hele Europa når vi skal kjempe mot regjeringens risikable leting etter arktisk olje, sier Enge.

Norske politikere fra Arbeiderpartiet har allerede vært i Brussel for å lobbyere mot en slik uttalelse. Også Nord-Norges Europakontor har spilt en aktiv rolle i lobbykampanjen, det samme har Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass.

I går gikk Anniken Huitfeldt så langt som å kreve at statsrådsposten som EU-minister bør avvikles på grunn av det kommende Arktis-vedtaket.

– Arbeiderpartiet har nå viklet seg fullstendig inn i Schjøtt-Pedersens oljelobby. De påstår at EU-parlamentarikerne vil gjøre Arktis til et «naturreservat», men denne resolusjonen handler om å fjerne den uakseptable risikoen oljevirksomhet utgjør i disse sårbare områdene. Det vil gi et større rom for de fornybare næringene som også skal gi arbeidsplasser i fremtiden, sier Arktis-rådgiver Enge.

 

– EU har gått foran før

ingressimage_Jonas-Helseth2.jpg Jonas Helseth, Bellona Europa. Photo: Foto: Bellona

De to mest relevante komiteene i EU-parlamentet har allerede stemt over uttalelsen, med overveldende flertall for et olje-forbud i Arktis. Plenumsbehandlingen skjer 13. mars.

– Vi regner med at dette blir vedtatt. En slik uttalelse er ikke bindende, men vil legge føringer for EUs videre Arktis-politikk. Det gleder oss at parlamentet legger seg på en slik offensiv linje. Når Norge ikke gjør det er miljøet i Arktis avhengig av at EU griper inn, sier Jonas Helseth, direktør for Bellonas kontor i Brussel.

Han sier at det ikke er første gang at EU-politikerne er mer framoverlente enn de norske når det gjelder miljøspørsmål.

– EU har gått foran når det gjelder offshore-sikkerhet og bruk av tungolje i Arktis. I begge tilfeller har Bellona Europa spilt en viktig rolle i politikkutformingen. Nå vil parlamentarikerne også at EU skal sette foten ned for oljeboring. Da bør Norge lytte, sier Helseth.

 

 

Her er vedtaket EU-parlamentet vil vedta:

«14.  Calls on the EU to promote strict precautionary regulatory standards in the field of environmental protection and safety for oil exploration,prospection and production internationally; calls for a ban on oil drilling in the icy Arctic waters of the EU and the EEA and for promotion by the EU of comparable precautionary standards in the Arctic Council and for Arctic coastal states;”

For mer info og flere sitater, ring Arktis-rådgiver Sigurd Enge (tlf 97 08 75 33) eller direktør i Bellona Europa, Jonas Helseth (+32 2 648 31 22).