Samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr – fast track eller sneglefil?
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
Nyheter
Publiseringsdato: 19. juni, 2007
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
– Denne pilotinstallasjonen – den første i sitt slag på land i Europa – vil gi oss verdifull kunnskap om praktiske sider ved å lagre CO2 fra kraftverk under bakken, sa Piebalgs.
Han la vekt på at EU har et mål om å redusere klimagassutslippene med 30 prosent innen 2020, og at den europeiske kraftsektoren er nødt til å redusere sine utslipp drastisk for å nå dette målet. CO2-håndtering har potensial til å sørge for store utslippsreduksjoner til en akseptabel kostnad, mente EU-kommissæren.
Overvåke CO2
I Ketzin skal man teste ut forskjellige metoder for å injisere CO2 i saltvannsørende geologiske formasjoner 1.800 meter under bakken. Prosjektet vil etablere konkrete redskap og modeller for hvordan man overvåker CO2-lagring over tid.
Lagringsprosjektet er del av et av EUs aller største forskningsprogram, som heter CO2 SINK og koster 30 millioner euro. Norge er med på å finansiere prosjektet sammen med EUs medlemsland.
En viktig brikke
Bellona-leder Frederic Hauge, som er viseformann i Den europeiske teknologiplattformen for CO2-håndtering (ZEP), var invitert til åpningen.
– Dette er et meget viktig skritt i riktig retning. Prosjektet i Ketzin er en helt sentral brikke i puslespillet som må på plass for å få til storskala CO2-håndtering i Europa. Det er godt å se at EU jobber konkret og langsiktig for å realisere de planene vi har jobbet med i ZEP, sier Hauge.
Photo: (Foto: Bellona)
Ketzin-prosjektet har en viktig rolle i EUs videre arbeid med å utvikle teknologi for sikker lagring på land. Piebalgs fremhevet også at den erfaring konkrete prosjekter som det i Ketzin gir, vil være viktig for at EU skal få på plass sine 10-12 demonstrasjonsprosjekter for CO2-håndtering innen 2015.
Lagring offshore
Det finnes allerede prosjekter for CO2-lagring offshore. I Norge har Statoil siden 1996 injisert én million tonn CO2 årlig fra Sleipner-feltet i Nordsjøen, i den såkalte Utsira-formasjonen. Denne lagringen blir nøye overvåket, og erfaringen tilsier at CO2 blir lagret sikkert og uten lekkasjer.
I Sahara blir CO2 lagret under ørkensanden, i gassfeltet In Salah. Det finnes også en håndfull andre lagringsprosjekter verden over. Metoder for injeksjon, måling og overvåking eksisterer dermed allerede, men Ketzin-prosjektet vil bidra til videreutvikling av disse metodene, samt utvikling av felles, generelle retningslinjer og krav til CO2-lagring.
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...