
IMO: Viktige grep mot begroing og vaklende steg mot nullutslipp
Rene skipsskrog og utslippskutt fra skipsfarten stod på agendaen da medlemslandene i FNs sjøfartsorgan IMO møttes i London i forrige uke. Bellona gle...
Nyheter
Publiseringsdato: 19. juni, 2007
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
– Denne pilotinstallasjonen – den første i sitt slag på land i Europa – vil gi oss verdifull kunnskap om praktiske sider ved å lagre CO2 fra kraftverk under bakken, sa Piebalgs.
Han la vekt på at EU har et mål om å redusere klimagassutslippene med 30 prosent innen 2020, og at den europeiske kraftsektoren er nødt til å redusere sine utslipp drastisk for å nå dette målet. CO2-håndtering har potensial til å sørge for store utslippsreduksjoner til en akseptabel kostnad, mente EU-kommissæren.
Overvåke CO2
I Ketzin skal man teste ut forskjellige metoder for å injisere CO2 i saltvannsørende geologiske formasjoner 1.800 meter under bakken. Prosjektet vil etablere konkrete redskap og modeller for hvordan man overvåker CO2-lagring over tid.
Lagringsprosjektet er del av et av EUs aller største forskningsprogram, som heter CO2 SINK og koster 30 millioner euro. Norge er med på å finansiere prosjektet sammen med EUs medlemsland.
En viktig brikke
Bellona-leder Frederic Hauge, som er viseformann i Den europeiske teknologiplattformen for CO2-håndtering (ZEP), var invitert til åpningen.
– Dette er et meget viktig skritt i riktig retning. Prosjektet i Ketzin er en helt sentral brikke i puslespillet som må på plass for å få til storskala CO2-håndtering i Europa. Det er godt å se at EU jobber konkret og langsiktig for å realisere de planene vi har jobbet med i ZEP, sier Hauge.
Photo: (Foto: Bellona)
Ketzin-prosjektet har en viktig rolle i EUs videre arbeid med å utvikle teknologi for sikker lagring på land. Piebalgs fremhevet også at den erfaring konkrete prosjekter som det i Ketzin gir, vil være viktig for at EU skal få på plass sine 10-12 demonstrasjonsprosjekter for CO2-håndtering innen 2015.
Lagring offshore
Det finnes allerede prosjekter for CO2-lagring offshore. I Norge har Statoil siden 1996 injisert én million tonn CO2 årlig fra Sleipner-feltet i Nordsjøen, i den såkalte Utsira-formasjonen. Denne lagringen blir nøye overvåket, og erfaringen tilsier at CO2 blir lagret sikkert og uten lekkasjer.
I Sahara blir CO2 lagret under ørkensanden, i gassfeltet In Salah. Det finnes også en håndfull andre lagringsprosjekter verden over. Metoder for injeksjon, måling og overvåking eksisterer dermed allerede, men Ketzin-prosjektet vil bidra til videreutvikling av disse metodene, samt utvikling av felles, generelle retningslinjer og krav til CO2-lagring.
Rene skipsskrog og utslippskutt fra skipsfarten stod på agendaen da medlemslandene i FNs sjøfartsorgan IMO møttes i London i forrige uke. Bellona gle...
– Det vi ser her i dag er ikke en havbruksmelding, det er en laksemelding, sa Bellonas seniorrådgiver Silje Båtsvik Risholm om den nye havbruksmeldin...
– Neste elbilgode vi skal promotere er at vi skal ha kun en fil for fossilbiler og resten av veien er til elbil og kollektiv trafikk, sa en lattermil...
– Klimameldingen var regjeringens siste sjanse til å få gjennom ny og ambisiøs politikk. Den er nå forspilt, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona...