Nyheter

Riis-Johansen lyttet ikke til Tyskland

Energiminister Terje Riis-Johansen snakket om norsk satsing på fornybar energi under Scan-REF-konferansen torsdag. Han burde fått med seg innspillene fra Tyskland, mener Marius Holm, Bellona.
(foto: regjeringen)

Publiseringsdato: 2. oktober, 2008

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Da Tysklands statssekretær skulle snakke om tysk satsing på fornybar energi, forlot Norges energiminister salen. – Norge har mye å lære av Tysklands satsing på fornybar energi. Riis-Johansen burde tatt seg bryet med å lytte, sier Marius Holm, Bellona.

Statsråd Terje Riis-Johansen åpnet dag to på Scan-REF, Norges største messe for fornybar energi, med et foredrag om norsk satsing på klimapolitikk, uten å varsle noen ny kurs. Etter foredragets slutt, forlot Riis-Johansen med hele sitt følge salen, idet konferansieren introduserte statssekretær i det tyske miljøverndepartementet, Matthias Maching.

– Riis-Johansen hadde sikkert sine grunner for å gå, men det var svært underlig at han valgte å forlate med hele sitt følge, sier nestleder i Bellona, Marius Holm.

Dagens snakkis

Svært mange konferansedeltakere reagerte på statsrådens sorti, og opptrinnet ble dagens snakkis på konferansen. Kommentarene fra deltakere Bellona snakket med, varierte rundt ”flaut” og ”pinlig”.

– Riis-Johansen burde fått med seg foredraget for å få noen innspill til hvordan norsk klimapolitikk kan være, sa Holm.

Tysk satsing

Matthias Maching, statssekretær i det tyske miljøverndepartementet, sier i et intervju til Teknisk Ukeblad at han mener Norge har mye å lære av Tyskland, hvis myndighetene virkelig vil satse fornybart.

– Det er tre ting som gjelder. Klare mål innenfor hver sektor, offentlig regulering av markedene og økonomiske insentiver. Alle tre elementene bør være tilstede, sier Maching til Teknisk Ukeblad, som også mener kvotemarkedet spiller en stor rolle.

Tyskland skal nå innfri strenge krav i EUs fornybardirektiv. Dette pålegger landet å blant annet redusere CO2-utslippene med 42 prosent fra 1990-nivå, og doble andelen av fornybar energi til 30 prosent i 2020.

Maching kunne vise til konkrete resultater på fornybarområdet, målrettede tiltak og økonomiske insentiver innenfor viktige, klimaintensive sektorer som transport, husholdning og industri.

– Typisk norsk å stå i ro

Holm understreker at konferansen Riis-Johansen gjestet, er Norges største fornybar konferanse noen sinne.

Han synes det er ille at når en hel bransje nå står klare til å satse, så er regjeringens respons at de ikke har noe å melde.

– Mens Gro sa at ”det er typisk norsk å være god”, er det tydelig at under Jens er det ”typisk norsk å stå i ro”. Fortvilelsen var å ta og føle på, sier Holm.