Samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr – fast track eller sneglefil?
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
Nyheter
Publiseringsdato: 7. oktober, 2008
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
EUs stats- og regjeringssjefer bestemte seg i mars 2007 for å bygge 10-12 fullskala demonstrasjonsprosjekter for fangst og lagring av CO2 fra store utslippskilder (CO2-håndtering) innen 2015. Siden den gang har det skjedd lite, og debatten har handlet om hvem som skal ta regningen for disse første renseprosjektene.
I dag ga miljøkomiteen i Europaparlamentet, med et overveldende flertall, sin støtte til et forslag om å bruke rundt tre prosent av kvotene i det europeiske kvotehandelssystemet i perioden 2013-2020 for å betale for de 12 demonstrasjonsprosjektene.
Legger pengene på bordet
– For klimaet er det helt avgjørende at de virkelig store punktutslippene av CO2 i Europa, som kullkraftverkene, renses. Og for at man skal komme i gang med rensingen, er det helt avgjørende at EU legger pengene på bordet, sier Eivind Hoff i Bellona Europa.
– Ettersom kull er en billig og lett tilgjengelig energikilde som ser ut til å bli brukt i flere tiår framover, er det viktig at vi kommer i gang med rensingen så snart som mulig. Nå er vi godt på vei, sier Hoff fornøyd.
Kraftfull oppfordring
EU-parlamentarikeren Chris Davies kom med en innstendig oppfordring til sine kolleger under dagens avstemning:
– Dette, kjære kolleger, er vår siste sjanse til å komme i gang med CO2-håndtering, sa han før voteringen.
Davies er blant dem som står bak forslaget om å bruke kvoter til å finansiere de første renseanleggene. Etter den tid må industrien betale selv.
– Bellona støtter ideen om at forurenser skal betale, men her trengs ekstra drahjelp for å komme i gang. Nå håper vi at CO2-rensing om kort tid blir obligatorisk, slik at industrien etter hvert ikke har noe valg, sier Hoff.
Gangen videre
I ettermiddag skal miljøkomiteen stemme over et forslag om nettopp obligatorisk rensing.
Etter dagens avstemninger må alle direktivforslagene opp i plenum i Europaparlamentet og i ministerrådet, der alle EUs medlemsland er representert.
Bellona har jobbet aktivt med CO2-håndtering i EU over mange år, og er blant annet deltakere i Den europeiske teknologiplattformen for CO2-håndtering,.
Les også Eivind Hoffs kommentar ”Vil Norge si nei til skitten kullkraft?”
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...